sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Varding av vinterveien

Kjære dere.
De gamle hest- eller lasskjørerveiene er viktige kulturminner. Veiene gikk som regel, vinterstid, over sjøene og på elvene, - eller i nærheten av vassdragene. Der var det jevnere terreng, - ikke så bratte stigninger eller unnabakker. Det er omkring 50 år siden disse veiene var i bruk. Snart er det ingen som vet noe om dem. Og spesielt vinterveiene har satt av få eller ingen merker.

Det hadde nok vært i tankene tidligere, - men etterat Dalarna Femund Forkjørarforening kjørte over Øversjødalsfjellet i 2005, fikk vi interesse av å merke denne vinterveien fra Øversjødalen til Narbuvoll med vinterveistaker. Stakene viste vei i (og etter) uvær. Tidligere ble fraktet: kol, handelsvarer begge veier, post, måsså o.a.
(21 min. video, Bjørn Øversjøen forteller til Jens Nygård som intervjuer, spedd på med noen klipp fra lasskjørernes trugtur over fjellet i 2005).

Get the Flash Player to see this player.

5 kommentarer sålangt

 1. Bjørn Øversjøen september 8th, 2008 10:05 pm

  Hei Sverre!
  Vidunderlig hvor godt du har redigert Vintervegvardinen, Sverre! Innslaget med lasskjørere/forbønder, musikken med sang/tekst! Vi får en tev av forgangen tid, og på toppen av det hele kom innslaget meg for øye og øre på min fars fødselsdag for 90 år siden! Tillater meg å takke oss alle for at dette endelig langt på veg er gjennomført!
  Jeg står med lua i handa og takker for at noen av oss var med da vardene hadde sin livsviktige funksjon - og hjalp oss med å holde leia!
  En påskeaften på femtitallet nektet Jens meg å gå hjem i mørket og nordvindstormen. Jeg overnattet i Gjelten, og så vidt jeg husker, var dette den ene gangen jeg ga opp for naturkreftene. Kanskje var det avgjørende for at jeg fikk være med på vardingen i sommer? Bjørn Ø.

 2. Johan Sundberg september 15th, 2008 9:12 pm

  Hei !
  Virkelig en fulltreffer av en historisk kulturarv. Jeg stussa berre litt på en ting: På noen gamle kart har jeg sett at Krisoffertjønna er benevnt som Vintertjønna. Dere sa at vinterveien gikk over Vintertjønna. Jeg synes det er unaturlig om den gikk over Vintertjønna uta Røstbakken for der er det jo så bratt opp alle steder. Kan det tenkes at den gikk opp fra Håmåhåen og opp ved Gjerdinga og om Krestaffergarden og videre nordover mot Øversjøen der? Jeg vet ikke. Det er bare en tanke som falt ned.
  Hilsen Johan

 3. Sverre september 15th, 2008 11:37 pm

  Hei dere!
  Ja, du sier noe der, Johan. Du har riktig i at begge tjønnene blir kalt Vintertjønna på det gamle kartet (løytnant Ramm år 1819, 1:50000). Vinterveien er tegnet på over begge tjønnene. Men det er lenge siden jeg var i området (og fisket abbor i Vintertjønna) så jeg husker ikke detaljene i terrenget. Etter kartet ser det ut som veien følger etter bekken opp på venstre side. Kanskje det er noen som er bedre kjent? Hvor kunne veien ha gått?

 4. Esten Aas-Eng oktober 29th, 2008 7:51 pm

  Hei Sverre, takk for sist som vel var et tilfeldig møte på elgpost oppi Gloppet. Jeg har noen fine bilder fra det.
  Denne reportasjen fra vardinga av vinterveien var virkelig bra og fin dokumentasjon på en svunnen tid. Hyggelig å høre fetter Bjørn fortelle på sin fengslende måte.
  Det er mye fint å se på dine sider og det blir vel enda mere etter hvert. Dette skal du virkelig ha stor ære av for å gjennomføre. Ser fram til nye, fine bilder og filmer,
  hilsen Esten

 5. Else Marie oktober 31st, 2008 2:42 am

  Dette var utrolig moro å se :) Bjørn og onkel forteller en historie som er utrolig spennende. En virkelig flott tur fikk jeg over fjellet i kveld, og hjemlengselen ble veldig stor når vi kom til Engåvoll på Narbuvoll… Nå har klokka gått helt fra meg, men etter denne turen så sover jeg nok godt :) Takk for en flott titt :0)
  Hilsen Else Marie

Leave a reply

dd
ff