sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for mai, 2008

Storskarven i Skjåvikfjellet

Hei dere,
Skjåvikfjellet, på østsida av øya, har kolonier av fugler, både måser og skarv. Opp gjennom årene har det vært plukket mange måsegg der. Skarvene, topp- og storskarv, flytter noe omkring i fjellet, i år hekker storskarven i brattberget ved Bakarovnen. Hekker ellers fra Trøndelag og nordover. Skarven er ikke så stum som en skulle tro. På hekkeplassen, om en kommer nær nok, høres skurrende og gurglende lyder.
Om du ser fugler i gåseplog i april eller september, kan det være skarv på trekk.
1 min. og 25 sek. - klipp fra video 28. mai, trykk «Les mer»
Les mer

Skriv kommentar(4)

Rognkjeksfiske

Steve Jensen og Steinar Olsen har drevet med rognkjeksfiske i Svartvika - Svartvikneset ved Hjelmsøya. Rognkjeksen holder til så og si i fjæresteinene så fisket foregår like ved land.

Det er rogna, med andre ord, hofisken, som er interessant til produksjon av kaviar. Hannen, rognkallen, blir kastet overbord.

(2 min. klipp av video tatt mandag 26. mai kan du se ved å trykke «Les mer»)

 

Les mer

Skriv kommentar(0)

Viggo sløyer fisk

Hei,
Viggo Jensen med Storholm fisker med smålina og har vært på Yttergrunnan, - på Snaget, 6 sjømil nord av Måsøy. Han driver kombinasjonsfiske etter hyse, torsk og steinbit. I dag har han fått 650 kg på 8 liner, dvs. 80 kg på stampen.
De fleste driver med fløytline eller wormline som settes ca. 10 favner fra botn lenger ut.
Etter hans notater pleier fisket å ta seg opp etter St. Hans.

Klipp fra video tatt opp mandag 26. mai.

Les mer

Skriv kommentar(3)

Langsjøen 3

080xx.jpgHei igjen,
vårfisket i Langsjøen med Jens og Gunnar går videre. Det ser ut som vi kan misunne dem noen fine dager i et vakkert vårlandskap! Og de forteller:
En aldeles praktfull morgen på Langsjøen med svartblank sjø. I sundet der elva går uti sjøen, svømte en elg over. Vi kan se den går i land på ene bildet. Og når vi attpå til fikk en pen ørret, ble morgenen fullkommen.
Fiskehilsen Gunnar og Jens

Skriv kommentar(0)

Reinskalver

Hei alle sammen,
jeg vet ikke hvor mange timer film som jeg har tatt av reinen på Måsøy, men det er et tosifret tall. Siste filmstubb ble tatt forrige ettermiddag, 25/5:
Kalvene er noen dager gamle, rødaktige som en rødrev, en god vernefarge blant gammelt gras og krøkebærlyng. Simlen lokker på sin med et kort grynt, ikke særlig imponerende og melodiøst. Kalven svarer med et spedere grynt. Sammen med lukte- sansen, holder de slik rede på hverandre. Denne perioden som jeg filmer i dag, er det hvile i den lille flokken. Kalvene steller seg, gjør sitt fornødne og vasker seg. Og er det noe melk å få før en legger seg?
(Det er knitring i begynnelsen og slutten av videoen: Det første er knepping i beina på reinen, det andre er fra en sludd-/hagl-eling. 23Mb/3½ min. - se videoen gjerne i full skjermstørrelse /trykk tast under displayet).
Les mer

Skriv kommentar(4)

60-tallet

Unge skiløpereDenne serien heter «Egne, gamle bilder fra 1963 til 1999».  I forbindelse med Øversjødalsområdet er det åpne tidsrom hvor jeg bare sporadisk har tatt bilder i sommerferiene fra 1965 på grunn av gymnaset på Tynset, militæret på Terningmoen,  studentlærer i Bodø ett år, lærerskolen i Halden og på Måsøy siden 1972. Men jeg tror det skal være en del bilder å ta av likevel.
Vennlig hilsen Sverre

Skriv kommentar(1)

Hårglad mote

Ungdommer 1974Hei,
de fleste bildene denne gang er fra midten av 70-tallet med hårlang mote både hos lærere og elever. Ellers fiskebåter (1975) på vågen, fra Larsvika med hus som er revet (etterlyst av Håkon Arne?), Holger i egnebua 1976, Snorre m/«EVA», båten som jeg har reist rundt om i Måsøy og tatt bilder fra 1983, samt et bilde av ungdommer  17. mai 1991.
Vennligst Sverre (Håper noen gir liv fra seg! Har noen adressa til K. Gusevik?)

Skriv kommentar(0)

Olve, Vetle og Vebjørn

Ove Talsnes
har tidligere sendt noen opptak fra påska i år:
Sønnene på en feiende tur ned fra Sålåkinna,

- og Vebjørn som gjør en snowboard-salto.

Smak av den nye tid, får jeg si. Bra gjort! Da jeg var på deres alder, var det stor sport å hoppe i spretthopp med vanlige treski. Det endte mange ganger sørgelig med brekte ski. Pappa hadde en del arbeid med å lappe ski og lage skitupper.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Linus

Synne har tidligere sendt meg noen videostubber av Linus: en kose-Linus, en «sutte»-sulten Linus, en skøyeraktig Linus og en «krabbe»-Linus. Hun har tatt opp video med kameraet sitt. Du kan godt kjøre de videoene som jeg legger ut nå i full skjerm! Trykk på en tast under displayet. Etter du har sett filmen: trykk på Esc-tasten på tastaturet for å gå ut av fullskjerm-innstillinga.
De første videoene har tidligere vært på nettsida mi. (For å kjøre video, må du trykke «Les mer»).

Les mer

Skriv kommentar(0)

Kalenderen

Hei,
om dere syns kalenderen til høyre oppfører seg merkelig: den blir merket på den datoen det blir skrevet et nytt innlegg på denne forsida.
Sverre

Skriv kommentar(0)

Neste side »