sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for august, 2008

E-ongan forts. m.m.

Hei igjen,
det er et par måneder siden e-ongan plaska i sjøen for første gang, - hvordan står det til med dem nå? (Fra Lenninga i Vestervågen). Oksereinen feiter seg opp til brunstkampene (ovafor Larsvika). Smålom-mamma passer på sine unger med sine hese skrik (ved Rorvanngammen) hvor Lars Einar ordner seg for overnatting.
Video:3 min. Musikk: H. Chaurasia (Soundscapes).

Les mer

Skriv kommentar(0)

Bading i Sagfossen

Hei,
vanligvis er det friskt og kaldt vann i Øversjøåa, - men denne sommeren lå temperaturen jevnt på 25-30 grader i lufta, et par uker i hvert fall. Det innbød til bading i Sagfossen som også er en ukjent badeplass for mange. (3 min - Musikk: Acoustic Sound Orchestra: Accordion Dream)

Like ukjent er sagdriften som har foregått her i vannfallet fra første halvdel av 1800-tallet, først med oppgangssag så med sirkelsag til etter krigen.
Mer om saga seinere.

Les mer

Skriv kommentar(2)

Kinnbua - en markering

 Stein Nygaard har sendt meg tekst og bilder av Kinnbua og dens venner:

Hei og takk for sist.
Sist lørdag var det markering av restaureringa i Kinnbua. Alle bygdafolk og andre som har deltatt på en eller annen måte var invitert. Det var servering av skjørost, rømme og spekemat til de frammøtte, og det ble en riktig trivelig markering i forholdsvis fint vær. Jeg sender noen bilder fra dagen.
Stein

Skriv kommentar(0)

Bekkaurefiske

God dag,

denne gang har Jens tatt bilder av barnebarn som fisker bekkaure i Øversjøåa. Dette markfisket skapte ofte den gryende interessen for fiske. Bildene forteller om ivrige fiskere. Jeg kan også huske vi kom hjem med store sniker fulle av abbor fra Vintertjønna.

Bekkauren er en spesiell dvergform som sjelden blir over 25 cm. Den lever hele livet i rennende vann i bekker og elver. Et av kjennetegnene er at den ofte har hvite kanter på gattfinnen og bukfinnene.
Sprøsteik den og ta på brødskiva!

Skriv kommentar(0)

Et bedehus på vandring

Kjære dere,
noe uvanlig tittel denne gang.
Etter et besøk på Røstbakkodden (eller Vogt-hytta som vi kaller) har Jens Nygård sendt meg noen bilder derfra, fra Veslekaris (Bugge-Asperheim) rike. Der står også det vesle bedehuset fra Sjurshaugen i Øversjødalen, - og det er godt tatt vare på.

Veslekari har samlet bedehusets historie eller dens vandring fra Sjurshaugen til Røstbakkodden. Hun har også samlet noen gamle bilder (fra SJN-samlinga) som forteller hva huset ble brukt til og hvor det har stått:

Les mer

Skriv kommentar(2)

Moltene venter

Heisann,
Eva har levert meg noen bilder - igjen ressurser som i første omgang havner i fryseboksen. Molteplukkinga er i full gang, nesten en måned seinere enn vanlig! Og slipper vi frosten så kan du finne molte langt utover høsten. Kvaliteten er ujevn, men det er ikke vanskelig å finne fin bær med god smak, sjøl om sommeren har vært usedvanlig kald. Kanskje vi kan si et seint normalår?

Skriv kommentar(1)

TORSKEN tok i!

Hei,
Eva har levert meg noen bilder som hun tok i dag og skriver:

Endelig en dag med sol og såpass lite vind at vi fikk oss en juksatur. Måtte rømme unna dønningene og prøvde oss i Måsøysundet, der det var stille og fint. Og som torsken tok i! 2 - 3 i slengen, flott størrelse. Eneste problemet er å stoppe!

Skriv kommentar(2)

4 Summit Race - siste del

Hei igjen,
siste video 5 om multi-konkurransen (sykkel - løp - orientering) i Tolga og Os kommuner som nevnt.

Vi følger Jon Per videre, fra Såttå- haugen mot mål, intervju og premieutdeling. Denne videostubben er på hele 20 min og kan vises i full skjermstørrelse ved å trykke en tast under displayet (trykk «les mer» først). Videoen(e) er en versjon for deltakerne og de som fulgte med på løpet.

Les mer

Skriv kommentar(1)

4 Summit Race forts.

Hei,
videosnutter 2, 3 og 4 fra kraftprøven «4 Summit Race».

Inneholder Sålåkinna, knottsvermer, over Øversjødalsfjellet mot Os og Moseng. Likeledes etter Hummelfjellet, mot Dalsbygda og Vangrøfta til Såttåhaugen hvor Forolhogna ligger. Vi følger Jon Per Nygaard, noen deltakere og folk i følgesbilene.

Les mer

Skriv kommentar(1)

4 Summit Race

i Tolga/Os kommuner

er en kraftprøve som krever stor fysisk innsats i minst omkr. 13 timer. Konkurransen består i ca. 15 mil på sykkel og innimellom bestige 4 fjelltopper. Traséen er ikke fastlagt på forhånd, - så å  gjøre fornuftige veivalg som krever orienteringsevne kan bli viktig. De fire valgte fjelltoppene i 2008: Elgspiken 1604 moh, Sålåkinna 1594, Hummelfjellet 1543 og Forelhogna 1332. 

Første filmsnutt fra multi - sportskonkurransen: Start og Elgspiken 1604 moh. Flere snutter kommer seinere, og de kan ses i fullskjerm.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Neste side »