sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for september, 2008

Høstfarger i Øversjødalsfjella

Jens med flere bilder og tekst, høstfargene blir mer og mer intense:
Høstfargene og finværet lokker meg ut for å knipse de utrolig flotte fargene som er blitt de siste dagene. Må si som i sangen «Det lysnet i skogen»: «Løvtrærne har fått gullfarger på».

Spesielt flotte farger i høst!
Jens

Skriv kommentar(4)

Septemberfarger

En tur rundt huset blant hageblomstene til Eva, viser at høsten har grepet tak i blomstene. Kulde og vind har rasert. Men ennå lyser noen fagre mot meg om enn ikke så symetriske som tidligere. Jeg filmet dem 19. september. «Septemberfarger», det siste teppet til Eva, hentet jeg til begynnelsen og slutten av filmen. (Video 3.30 min.)
I dag er det sommer, - 15°, stille og sol!!

Les mer

Skriv kommentar(1)

Høstfarger 2

Jens har sendt meg flere høstbilder, og han skriver: 

Hei!
De 3 første bildene er av kvilstenen til Sigrid og Ole Sørgård. Den ligger i snarveien opp til Jensgjelta fra gjerdinga. Støtt når de gikk hjem fra enget  og når de hadde drevet med slåtten, kvilte de på denne stenen. Derfor fikk den navnet kvilstenen til Lars-Sigrid og Lars-Ola.
De andre bildene er fra båttur som jeg og Gunnar hadde på Hola, Langsjøen og Sandnesset i vakre høstfarger. Kan det bli noe vakrere.
Hilsen Jens
Skriv kommentar(1)

Kjøttfondue hos Dea og Steve

Heisann,
Dea og Steve har hatt innflyttings-treff. De har overtatt besteforeldrenes (Borghild/Jens) hus på Måsøy.
Og det ble et koselig måltid som varte og varte «lenger enn langt». Slik blir det ofte når fonduegrytene kommer på bordet. Og en får halvveis tilberede maten sjøl. Med to fonduegafler hver ble kjøtt av kval, grågås, svin og en «hemmelighet» dyppet i div. krydderblandinger og stekt i olje. Sammen med forskjellige salater og thaisuppe (nudler) smakte det fortreffelig. Drikke: etter ønske!
Vi bør vel tørke støvet av fonduesettet som var så populært på 70-tallet og for noen få år siden!

Skriv kommentar(1)

Høstfarger


God høst,
Jens Nygård har sendt meg bilder med høstfarger og sier:

Hei. Var ute på kveldingen i går og i dag og knipsa noen høstfarger. Har forandret seg siste uka. Hilsen Jens

Hva skjer med fargene om høsten?
De første kalde døgnene varsler trærne om å skru av verdens viktigste produksjon, - fotosyntesen, og dermed forsvinner det grønne klorofyllet i bladene. Disse inneholder flere farger som er dekt av det grønne klorofyllet om sommeren. Når klorofyllet forsvinner, blir sløret trukket vekk så de andre fargene trer klart fram.

Skriv kommentar(1)

Reinbremsene

Hei,
i dag er reinen urolig fordi den forsøker å unngå bremsene som skremmer den. Temperaturen er over 10° i skyggen. Ettersom reinbremsen er varmekjær, trenger den såpass varme for å være i aktivitet. Eggene legger den raskt på hårene til reinen. Det er gjort på et sekund! Eggene har en eiendommelig innretning som ligner på klaver. Disse griper rundt håret og holder eggene fast. Larvene arbeider seg

Les mer

Skriv kommentar(0)

Under åpen himmel

God natt,
jeg ligger i en varm sovepose på et underlag fylt med luft, - under åpen himmel! Temperaturen går ned mot 4. Soveposen dogger liksom marka ved siden av.

Tungsjøen slår mot båene sjøl om kulingen har roet seg for et døgn siden. Det er flo sjø, og båran går mot hverandre over Skjåholmvalen. Synet og lydene er forunderlige, men likevel velkjente, i den ellers så stille natta. (1 min.video av «etterdønningene», - egentlig er jeg på grågåsjakt og har forlengst gjemt meg i soveposen - ingen gås lander om jeg beveger meg med filmkamera. Og gåsa må i tilfelle lande, for jeg har rifla med).

Les mer

Skriv kommentar(2)

Skostenen

Av bildene av sten som Jens har tatt denne gangen, så er det en som heter «Skostenen». Har den fått navnet fordi den kanskje ligner på en sko? Eller vet du noe annet om den? 

Hei.
I helt strålende høstvær tok jeg en søndagstur på Midtbrottet. Hadde i tankene om å finne Skostenen på tur oppover. Tror jeg fant den, - en helt spesiell sten som er helt rett oppå.

Har fått bekreftelse fra både Bjørn og Johan at det er Skostenen jeg har bilde av. Johan har kontrollert med et bilde som Harald har tatt av steinen. Johan og jeg har hørt om den, men har ikke funnet den før i sommer. Da spørs det om vi kan finne noen i dag som kan fortelle historia om den?

Høstfargene er ikke kommet ennå, - de er nok like om hjørnet.
Hilsen Jens.

Skriv kommentar(1)

Opplysninger om videoene og bildene

God kveld!
Det kan være noen som ikke er så vant med data. Videoene og bildene ligger «gjemt» på andre sider:
Videoskjermen kommer fram ved å trykke «Les mer».
Ønsker du full skjermstørrelse: trykk på en tast under skjermen.
Om videoen hakker: For dårlig internettforbindelse og/eller for treg datamaskin.

Bildene kommer fram ved å trykk på det lille bildet til venstre. Ønsker du å se på noen i større format, - trykk igjen på småbildene. 

Skriv kommentar(2)

Varding av vinterveien

Kjære dere.
De gamle hest- eller lasskjørerveiene er viktige kulturminner. Veiene gikk som regel, vinterstid, over sjøene og på elvene, - eller i nærheten av vassdragene. Der var det jevnere terreng, - ikke så bratte stigninger eller unnabakker. Det er omkring 50 år siden disse veiene var i bruk. Snart er det ingen som vet noe om dem. Og spesielt vinterveiene har satt av få eller ingen merker.

Det hadde nok vært i tankene tidligere, - men etterat Dalarna Femund Forkjørarforening kjørte over Øversjødalsfjellet i 2005, fikk vi interesse av å merke denne vinterveien fra Øversjødalen til Narbuvoll med vinterveistaker. Stakene viste vei i (og etter) uvær. Tidligere ble fraktet: kol, handelsvarer begge veier, post, måsså o.a.
(21 min. video, Bjørn Øversjøen forteller til Jens Nygård som intervjuer, spedd på med noen klipp fra lasskjørernes trugtur over fjellet i 2005).

Les mer

Skriv kommentar(5)

Neste side »