sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for desember, 2008

Smak av rakaure

Hei,
det var med spenning at jeg skulle introdusere rakfisk på Måsøy. Ingen av de gjestende fra Måsøy hadde smakt rakfisk før. Hvordan ville de kresne fiskeganer hos barkede fiskere som var vant med kvalitetsfisk, og som bodde midt i et av verdens fiskerikeste havområder, reagere på denne uvante smaken? Men samtidig visste jeg at de var vant med et vidt spekter av forskjellige måter å lage retter av saltvannsfisk, blant annet fra boknafisk som henges noen dager til den får en syrlig smak til rødsei som ikke bløgges og gjellene tas ikke ut, men sloget tas ut og den blir flekket før den saltes i tønne. Kan ligge ett år, men helst to år.

Men dette var rakaure fra Femunden som Femund Fiskarlag sto bak. Tilbehøret var sparsommelig så raksmaken skulle tre godt fram: Ekte flatbrød fra søster Elna, samt fra Tordis og Åse, Kviteseidsmør laga på gammelmåten, rå løk og

Les mer

Skriv kommentar(10)

Solrenning

Hei.
Andre juledags morgen var nok en helt fantastisk opplevelse. Var oppå Vesle Glopphøgda under solrenninga. Ved  juletider har soloppgangen en helt fantastisk gylden farge. Kan tippe det var minus 5 grader der oppe, så det var fint å gå vottløs å fotografere. Mye folk var ute på ski i den flotte løypa til Svarhaugen. Temperaturen var helt opp i minus 2 på dagen. På nedturen fra Gloppet kom jeg på helt ferske jervespor. Den hadde passert nedunder Jopålsahammeren, derfra oppå Vesle Glopphøgda. Der var det ingen spor når jeg var der, så den måtte ha passert når jeg var nordpå Jopålsa’n. Bildene får fortelle noe av mine opplevelser denne morgenen.
Jens
Skriv kommentar(2)

Julekort fra Os

Hei!
En liten julehilsen fra Os.  
Med hilsen
Jon Holm Lillegjelten

Jon H. L. arbeider ved Rørosmuseet og utfører bl.a. bygn.vernarbeid på museets store antikvariske bygningsmasse.
Fokus: På bygningsvern, byggeskikk, tradisjonelt bygningshåndverk ved rådgivning, kurs- og informasjonsvirksomhet.
Skriv kommentar(0)

Notfiske i Langsjøen

Hei,
i sommer fikk jeg - nok en gang - en uforglemmelig tur på notfiske i Langsjøen. Notfiskerne var som vanlig, Gunnar Breen og Jens, broren min. Men denne gang var også sogneprest Lars Christian Trandem med.

Tre korte glimt (3-4 min.) fra filmen som ble nærmere 40 min.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Juledagsskitur

Hei.
Første juledag ble brukt til skitur til Haugtjønna, - med nyoppkjørt løype og 3 minus var det drøm- meforhold for å gå på ski. Haugtjønna er Unn og Hans Erik sitt rike. Flott sted som ligger mellom Øversjødalen og Narbuvoll.

Det var flere som benyttet dagen til skitur, jeg traff blant annet fam. Lien og noen fra uti Øien og Svein Ole.
Det ser ut til vi skal få en av de fineste julene på lenge for dem som liker skiturer. Knipset noen bilder på turen.
Jens
PS Steinvarden med ei raje i midten er til å stø hesjeved, kråkkåstør og hesjevedrajer bortåt.

Skriv kommentar(2)

På juledags morgen

Hei Sverre

Nyter roen i huset; kvikksølvet er på vei nedover ( minus 13 i skrivende stund).

Holder på å prøve ut det nye kameraet; 50D Canon. Skal sende deg prøve på det senere. Dette bildet er tatt med 400D Canon.

Fortsatt god jul

 Ove

Skriv kommentar(0)

Julaften - gudstjeneste

Det er blitt tradisjon med julaften-gudstjeneste i Holøydalen kirke. Sokneprest Lars Christian Trandem pratet rundt Alf Prøysens Julekveldsvise.  «Nå sett vi øss og hvile og puste på ei stund». Det var mye folk i kjerka, så det ble en trivelig Julekveldsgudstjeneste. Det var vikar for organist Svein Gjelten Bakken. 16 år gamle Alf Hulbekkmo vikarerte. Han er sønn til Tone og Hans Fredrik. Alf blir barnebarn til tidligere organist Alf Hulbekkmo. Jeg var med og spilte på fela.
Jens

Skriv kommentar(0)

Julaften ettermiddag 2008

var det stille nok til å tenne lys på kirkegården, - noe mange benyttet seg av. Det blir en helt spesiell stemning med disse flagrende lysene. Det er både vakkert og vemodig, og tankene går automatisk til venner og kjære som ikke er her lenger.

Jula i år er spesiell på en annen måte også. Det er nemlig så mange som er borte på juleferie, at vi antakelig aldri har vært så få på øya før. Da blir det viktigere enn noensinne, at vi som er her tar vare på hverandre og er sammen om det som skjer. Jeg benytter herved anledningen til å ønske god jul for alle. Jeg håper året 2009 bringer med seg drift på fiskebruket, godt fiske og mange fremmedfiskere, aktivitet i bygda, fruktbarhet og håp. - Mye å håpe på?? Javisst, men det er lov å håpe….    Eva

Skriv kommentar(1)

Dagen før dagan

 John Strands «Nordfrå-rapport»:

Hei!
Først og fremst: Takk for alle julehelsingane - både elektroniske og på papir!
SÅ: Gratulere med kulturprisen i Haram, Kjell Einar!

Nordfrå-rapport - like før jul.
I fjor i jula var vi på Madeira - så i år blir vi her i Havøysund. Juleførbuingane er i god rute.
I veke 50 hadde vi kommunestyremøte - så no har vi eit heilt ubrukt budsjett for 2009 på nivå som i 2008. Det er godt å vere fri for “nedskjerings-rundene” - som stort sett berre akkumulerer opp negative relasjonar og negative kjensler rundt dei det gjeld.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Johans julekort forts.

Hei.
Ser du har fått av de flotte julekortene Johan har tegnet. Sender et knippe av kortene, har nok ikke komplett samling. Er dem ikke flotte, med kjente motiv på noen.
Jens
PS Ved å trykke på julekortet så finner du kortene i Johans album.

Skriv kommentar(2)

Neste side »