sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Vinterturen

 

Flötningen - Röros
Dalarna Femund Lasskjørarforening startet 1999. Dens oppgaver er å bevare lasskjørarkulturen og dens tradisjoner i Norge og Sverige. Vinterturen 2007 startet fra Lomviksgården, Flötningen, Sverige, med 15 ekvipasjer, 21 svensker og 17 norske deltakere.
Inneholder ca. 2 timer på to disker - DVD 2007/6
Disk 1.  1) Flötningen-Drevsjø  2) Sorken  3) Femunden Storbekken  4) Sæther
Disk 2.  5) Holden-Korssjøen  6) Åpning av Rørosmartnan 7) I Langknutgården

Get the Flash Player to see this player.  


Disk 1
1) Flötningen - Drevsjø
Dalarna Femund Forkjørarforenings vintertur 2007 startet fra Lomviksgården, Flötningen, Sverige, med 15 ekvipasjer, 21 svensker og 17 norsker. Noen av lasskjørerne hadde startet i Lima, og noen i Trysil. Som vanlig var målet Røros og martnan. Turen var i ferdasgårdenes tegn. Lomviksgården er en ferdasgård på svensk side. Foreninga har fra 2007 kontrakt med Älvdalen kommune om å ta ansvaret for denne gamle og svært godt bevarte ferdasgården.
Intervjuer av deltakerne om hvorfor de er med på en slik tur. Sigurd forteller om Drevsjø smeltehytte og Skrivargården, - en ferdasgård på Drevsjø.

 2) Sorken vestre
Losji på Sorken vestre med rømgrøt og tjukkmjølk. Hus fra midten av 1700-tallet da gården allerede ble benyttet som ferdasgård av svensker som skulle til Røros/Trondhjem. Her finnes et gardsmuseum.
Sigurd forteller om kvernstenindustri i Selbu.

3) Femunden, Storbekken
Over Femunden om Storbekken til Sæther i Tufsingdalen. Storbekken ferdasgård (2 mil fra Sorken) var en vanlig dagstur med de tyngre lassene de den gang hadde. Så Storbekken var en redningsstasjon mellom Skrivargården på Drevsjø og ferdasgårdene i Tufsingdalen. Vi tok rast ved Storbekken, men kjørte videre til Sæther nordre.

4)Sæther nordre
Deltakere og deler av Dalarna Femund Spelmannslag: sang og musikk, polsdans. Sæther nordre er en av flere ferdasgårder i Tufsingdalen og er en av gammelgårdene fra første halvdel på 1700-tallet. Deltakerne intervjues om forberedelser de har gjort for turen.
 
Disk 2
5) Holden-Korssjøen
Tungt føre over Siksjøen. Ferdasgården Holda (= holdeplass hvor en måtte kvile p.g.a. motbakke/ unnabakke) er restaurert. Mer tungt føre mellom Holda og Korssjøen. En hest kjører seg ned i et bekkefar. Bevertning og spelmannslaget speller i lavvo ved de to Korssjø-gårdene som er  ferdasgårder som ligger  i enden av sjølve Korssjøen. Deltakerne intervjues om denne vinterturen.

6) Åpning av rørosmartnan
78 ekvipasjer ankommer under åpningen av rørosmartnan, derav Dalarna Femunds 15 ekvipasjer. Dalarna Femund Spelmannslag speller under åpninga, «En trogen vän» av Mats Lindström.

7) Langknutgården
Turen ender i Langknutgården (en av de største tidligere ferdasgårdene på Røros), og ferdasgården i Ellens-veta. Pål Rønning forteller om Langknutgården, spelmannslaget har utespelling og medlemmer og andre har salgsboder der. Rævkrok o.a. Intervju av deltakerne om lasskjørarforeninga og dens framtid.
Sigurd forteller om ferdasgårdene, - og Helge forteller om lasskjöring i gamle dager.

Ingen kommentarer sålangt. Gi den første.

Leave a reply

dd
ff