sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Trygturen

 

Inneholder:
1. Trygturen
2. Lasskjørarkveld
3. Lasskjørargudstjeneste
4. Rørosmartnan
5. Sigurd Svendsen og deltakere

2 disker DVD på 54 og 60 min.

Get the Flash Player to see this player.

Get the Flash Player to see this player.
Disk 1
1) Johnsgård til Langsjøvold. Dalarne Femund Forkjørarforening ankommer Johnsgård, Sømådalen. Turen startet i Lima, over Särna, Idre, Flötningen, Isteren til Sømådalen. Videre på Langsjøen, til Langsjøvold og Øversjødalen, - og over Øversjødalsfjellet, Narbuvoll, Korssjøen og til Røros. En kjørtur på 300 km på 12 dager.
Samtale med en svensk smed og en «hestehandler». På Langsjøvold.
11.20 min.
2) Til Gjertrudgarden i Øversjødalen. Sigurd Svendsen (turleder) og Svein Arild Johnsgård snakker om lasskjørerforeninga som startet 1999. Dens oppgave er å bevare lasskjørerkulturen og dens tradisjoner i Norge og Sverige.
«Vise om kølkjøring» med sang av Evald Langsjøvold og Svein Arild Johnsgård på lasset/og«Dalarne og Femund Spelmanslag».
Rosemaler/treskjærer Jens Nygård. Gjertrudgarden gardsmuseum.
9.40 min.

3) Til Svarthaugen. Sol i rimfrost, Øversjøen, 1 rev og 9 hester.
8.00 min.

4) Trygturen over fjellet. Hestene har på seg limatryger (av jern), norske militærtryger (av tre) og rørostryger (av bildekk). Fra Svarthaugen til Narbuvoll.
«Forkjørarvise» av Gunnar Lindberg/Dalarne Femund Spelmanslag.
11.00 min.

5) Sigurd Svendsen, turleder, intervjues om trygturen. Forteller om forskjellige tryger som ble brukt m.m.
9.40 min.

6) Hester og deltakere - 13 svensker og 9 nordmenn - og forskjellige hesteraser (dølahest, nordsvensk, ardenner)
4.10 min.

Disk 2
1) Lasskjørerkveld i Øversjødalen. Øversjødalen bygdekvinnelags «etargilde» med tradisjonsmat. Johan Sundberg kåserer, sang og musikk av Dalarne og Femund Spelmanslag m.m.
21.20 min.

2) Narbuvoll kirke - lasskjørergudstjeneste - utenom presten - sang og musikk av Johan Sundberg m.fl. og Dalarne Femund Forkjørarforening
12.40 min.

3) Rørosmartnan - åpning med bl.a. 78 ekvipasjer, liv og musikk fra Kaffestuggu, dans, salgsboder og en modellør (Dahl) m.m.
24 min.

4) Korte glimt av «Vindens hjul», en gammeldansmesse av Henning Sommerro i Røros kirke med Dalakopa, John Pål Inderberg, Carl Haakon Wådeland, Olav Nyhus, Solheimkoret m.fl. Bukkehorn, fløyte og toraderspill. Rørospols med unge og voksne dansere. En grensesprengende blanding fra forfedrenes tradisjoner.
5.50 min.

Ingen kommentarer sålangt. Gi den første.

Leave a reply

dd
ff