sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Smak av rakaure

Hei,
det var med spenning at jeg skulle introdusere rakfisk på Måsøy. Ingen av de gjestende fra Måsøy hadde smakt rakfisk før. Hvordan ville de kresne fiskeganer hos barkede fiskere som var vant med kvalitetsfisk, og som bodde midt i et av verdens fiskerikeste havområder, reagere på denne uvante smaken? Men samtidig visste jeg at de var vant med et vidt spekter av forskjellige måter å lage retter av saltvannsfisk, blant annet fra boknafisk som henges noen dager til den får en syrlig smak til rødsei som ikke bløgges og gjellene tas ikke ut, men sloget tas ut og den blir flekket før den saltes i tønne. Kan ligge ett år, men helst to år.

Men dette var rakaure fra Femunden som Femund Fiskarlag sto bak. Tilbehøret var sparsommelig så raksmaken skulle tre godt fram: Ekte flatbrød fra søster Elna, samt fra Tordis og Åse, Kviteseidsmør laga på gammelmåten, rå løk og

 poteter (ikke mandel som vanlig serveres til), linieaquavit fra Løiten og juløl fra Mack.

Alle spiste, - etter en spørrerunde (med filmkameraet) var svarene svært positive. Både flatbrød og smør fikk skryt. Linjeakevitt og mackøl kjenner vi jo til fra før. Se video…

Eva hadde laget reke- og kalkunkabareter, - som alltid faller i god smak! (Kabaret serveres kald og besto denne gang av reker og fiskepudding, og den andre med kalkun, - grønnsaker og hardkokte egg hører med. Dette var lagt i en lys buljong-gele (aspik).

Get the Flash Player to see this player.

Å rake fisk er en gammel konserveringsmåte. (Det brukes forskjellige produksjonsmåter som jeg ikke skal komme inn på her). På garden, Nygaard nordre, som jeg har vokst opp på, har vi opptegnelser på legging av rakfisk på 1800-tallet fra Ole Johnsens dagbøker. Fisket foregikk om høsten og rakfisken skulle da være ferdig før jul eller etter 5 uker. Ei fisketønne på denne tida tok ca. 116 liter. I 1861 får vi full oversikt hva de la ned til rakfisk, dvs. 1¼ tønne, dvs. 145 liter. Da drev de med garnfiske i Øversjøen til 18. oktober:

1.10.1851: ½ tønne rakfisk, og det Øversjø-aure
30.7.1861: til nå fisket ¼ tønne til rakfisk i Øversjøen.
18.10.1861: Opp i Øversjøen og tatt opp garna siste gang denne sommeren, 1¼ tønne til rakfisk.
28.8.1877: til denne tid har vi en halv tønne rakfisk med aure
19.7.1878: og nå til denne dag har vi fisket til rakfisk i Øversjøen: 1 kopp og 1 kvarter
10.8.1878: til i dag satt til rakfisk: 2 kvarter og 1 dall med aure.
8.7.1880: fisket i Øversjøen i Dalen ¼ tønne rakfisk
12.8.81: til nå fisket i 2 kvarter til rakfisk
15.7. 1882: nå har vi fylt ¼ tønne med aure til rakfisk

10 kommentarer sålangt

 1. Laila I.Holmboe Fagerhaug desember 29th, 2008 7:57 pm

  Vell overstått jul tell dokker! En flott snutt du har laga, artig å se at dæm kosa sæ med rakfesken. Har aldri smakt det, men e egentlig enig med han onkel Astor.. Ellers har vi det fint her i Vardø, har nok ikke hatt den stormen her øst som dokker der vest. Men vi kan nu enda få smake litt av den, det melde vel fortsatt storm.
  Dokker få ha ett riktig godt nyttår!
  Klem fra Laila

 2. willy veisten desember 29th, 2008 9:33 pm

  Enig med Laila. Hyggelig.

  Kos dere og godt nytt år

  Hilsen Henny og Willy

 3. grethe adriansen desember 29th, 2008 11:11 pm

  brevik,29.des.2008.
  Fin film, Sverre. Ser ut som dere koser dere med både det ene og det andre. Hos oss er det flott vær nå, sol fra skyfri himmel og et par minusgrader. Ha et godt nyttår,hils Eva.
  Hilsen Grethe.

 4. Ivar Fernandez Jensen desember 30th, 2008 4:55 pm

  Så koselig det så ut!

  Rakfisk er jo knallgodt!

  Ønsker alle et strålende Godt Nytt År!

 5. Karin Sundberg desember 30th, 2008 8:11 pm

  Hei Sverre! Det æ så spennende mæ mattradisjoner - tenkj kæ hauløst det ha vørr hvis alle skull ha di såmmå tradisjonan.Det æ spennende å kåmmå på en ny plass å småkkå på deres mat.Det æ som dialektan det, vet du - - det hadde vørr veldig “fargeløst” hvis alle hadde snakka like ens.Nyt den gode rakfisken!
  Karin.

 6. Nanna Jensen januar 1st, 2009 3:19 am

  Jeg solgte enormt masse rakörret i ferskvaredisken på Mega i Lillehammer 2002-2004, det er bra at tradisjonene sprer seg! Kviteseidsmör er heller ikke helt ukjent etter et par år i Telemark ;)
  God jul i stua! Masse godklemmer fra Arne Norfinn, Linda og meg i Sverige.

 7. Nanna Jensen januar 1st, 2009 3:20 am

  Eller kanskje det passer bedre med GODT NYTTÅR! ;)

 8. jan tore januar 1st, 2009 4:31 pm

  Trivelig rakfisklag, smakte rakfisk på stiklestad på verdal da vi hadde julebord, fant ut at det ikke kan spises uten aquevit. Skal prøve det igjen da det er stor tradisjon i Trønderlag med rakfisk.

  Hilser samtidig alle kjente et godt nytt år Hilsen Jan tore Levanger

 9. Elin Lakselv januar 6th, 2009 3:13 pm

  GODT NYTT ÅR!!!
  Filmsnutten var artig å sjå :D Bestandig trivelig å se kjente fra Måsøya.
  No er striskjorta og havrelefsa :D kommet igjen etter ei trivelig jul og nyttårshelg.Litt ruskevær her på Helgeland, men når det e klarvær skinner sola i stuvinduan mine et lite øyeblikk. Det går mot lysere daga. Jr er reist tilbake til Steinkjer for å ta fatt på sitt siste halvår på skola der. Jeg er mye i Hemnes, og skal kjøre dit i mårra hvis været og føret holder seg på minussiden på graderstokken ;D. Går det an å få kjøpt de to cd`er fra Måsøy? Hadde vært artig og hatt dem.
  Hilser også til alle kjente !

 10. Sonja Hargaut januar 6th, 2009 10:59 pm

  Godt nyttår!
  Det der så jo riktig trivelig ut.
  Som kokk med mange julebord på samvittigheta så har æ jo servert masse rakfisk.
  Det har jo faktisk blitt ganske “trendy” å spise denne retten.:-)
  No vente æ bare på at Boknafesken skal få sin velfortjente plass og.Det e et fantastisk produkt.
  Fint å høre stemman fra Måsøya.
  Hilser til alle.

Leave a reply

dd
ff