sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Vidunderlige 3D-kart

Et noe uvanlig innlegg, men jeg kunne ikke dy meg: å reklamere for fantastiske 3D-kart, - en kom- binasjon av kartdata og flyfoto som er tatt i flere vinkler, verdens første. Virker «sinnsykt» realistiske, og en kan ta seg en flytur rundt bygninger og kikke på dem fra alle kanter. Det er bare Oslo som foreløpig har full 3D-kvalitet. (11.10.08)

I forrige uke ble prosjektet offentliggjort, og det fikk stor pressedekning over hele verden. Snorre, sønnen, som arbeider med data hos «Finn.no», kom i forbindelse med dette prosjektet i høst og arbeider spesifikt med kartløsningen, - kart.sesam.no. Han sier: Det er moro å endelig gå ut offentlig.

Jeg legger ut linker/eksempler fra Oslo (full 3D-kvalitet), fra Øversjødalen (1 og 2) og Tolga (kart+flyfoto) og Måsøy (bare høydemodell). Så dette blir tre kvaliteter. For Måsøy finnes svært gode flykart, men de er ikke generert. Det tar uker/måneder å generere så store datamengder utover i landet der flykartene ikke er generert.

Det er «Sesam.no» (Schibstedt) som vil bruke 3D-kartene på en rekke områder, bl.a. til boligsøk på «Finn.no». På denne måten kan en studere nærmiljøet rundt boligene/leilighetene osv… Jeg for min del legger til: Etter hvert vil en kunne studere elgene ute i terrenget i sanntid. (Men det spørs hva mine elgjegere sier til det?)

I mange år har jeg forsøkt å få tak i gode 3D kart uten å bli fornøyd og uten å måtte betale titalls tusen. Med et knips, over natten, er mulighetene der, men distriktet må nok vente på god oppløsning. De større bykommunene står først i køen. Trondhjem kommer i morgen?

Bak kartene står militær teknologi, - de fleste kjenner til svenske Jas Gripen. Det er deres system for navigering av missiler som er utgangspunktet. Men det er norske selskaper - 3D-selskapet «myVR» - som har videreutviklet teknologien, utviklet programvare. Så nå kan vi se dette utrolige.

Oslo (full 3D-kvalitet), fra Øversjødalen (1 og 2) og Tolga (kart+flyfoto) og Måsøy (bare høydemodell). Så dette blir tre kvaliteter. For Måsøy finnes svært gode flykart, men de er ikke generert. Det tar uker/måneder å generere så store datamengder utover i landet hvor det ennå mangler. Honningsvåg og Hammerfest (kart + flykart).
Finn hjemstedet ditt ved å søke i  http://kart.sesam.no/ (Krever en god del av datautstyret ditt).

Full 3D-kvalitet:
Trondheim  Byer som videre er inne i modellen: Fredrikstad /Sarpsborg, Bergen, Drammen.
Se http://kart.sesam.no for detaljer.

6 kommentarer sålangt

 1. Johan Sundberg november 11th, 2008 9:07 pm

  Du Sverre !
  Men det her va da vanvittig morrosamt. Tenkj å fly over hele bygda så lenge du vil, å styre hit å dit å dukke opp å ned berre som det passe seg. En bli liksom litt mer kjent på i anna måte. Det hær kjems tæ å beslaglegg litt tid ja.
  Hjertelig takk ska du ha!
  Helsing frå Johan.

 2. Jens Nygård november 12th, 2008 6:31 pm

  Hei. Dette var noen utrolige kart. Har nå vært på flytur over Øversjødalen. Har fløyet både høgt og lavt. Jens

 3. Sverre november 12th, 2008 11:40 pm

  Jeg ser at Johan og Jens har vært ute på flytur. Lurer du på hvor «spakene» er? Oppe til venstre er noe hjelp:
  Den lille, oransje sirkelen kan regulere retning og fart. Trykk, hold nede og dra i den retnigen du ønsker. Drar du sirkelen kort, går det sakte. + og - er zoomen, dvs. lavt eller høyt. Ellers regulerer du kameraretningen på den øverste.

  TASTENE er greie å bruke:
  W forover, S bakover, A venstre, D høyre, N opp, M ned og ellers kan du bruke pilene til tilting og rotasjon.

 4. Snorre november 13th, 2008 10:15 am

  Jeg blir aldri lei av å suse rundt selv jeg :) I går la vi ut Trondheim i full 3D, snart kommer Bergen og.

 5. Thomas desember 1st, 2008 2:20 pm

  Når kommer Bergen? Lenge til?

 6. Snorre desember 1st, 2008 8:02 pm

  Vanskelig å si når Bergen kommer, det må avklares med forsvaret på grunn av noen forsvarsinstallasjoner som ligger ganske sentralt. Vi la nylig ut Sarpsborg/Fredrikstad området.

  Se Gamlebyen, Fredrikstad

Leave a reply

dd
ff