sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

… også felebygger

Jens har sendt meg bilder av noen feler som han har laga. Hardingfela har en spesiell klang da den i tillegg har resonansstrenger. I tillegg spilles det ofte tostemmig. Den er ikke bare et instrument, men også kunst.

Han sender med følgende opplysninger: 
Hardangerfela er første fela som jeg laga. Vinteren 1969-70 gikk jeg på rosmålarskola på Sand i Ryfylke. Det var ikke så mye å finne på i fritiden der. Rektor Olav Vannvik ville at jeg skulle prøve å bygge en Hardangerfele. (Olav gikk forresten sammen med onkel Marius på Blaker). Hardangerfela er rikt dekorert mot en vanlig fele, - og har 8 strenger. Den er rosa med tusjtegninger. Gripbrett og strengeholder har jeg lagt ned i ibenholten, perlemor og ben. Perlemoren tok jeg av gamle knapper. Ben som var av hvaltenner, fikk jeg av rektor. I en av de vanlige felene har jeg brukt øyelønn i bunn og sarg, som dere ser av bildet.Felebygging er en spennende hobby. Ingen feler blir like, alle har sin særegenhet og tone.
Jens

1 kommentar sålangt

  1. Esten Aas-Eng mars 15th, 2009 10:01 am

    Hei Jens, utrolig vakre arbeider. Beundrer dine kunstneriske talenter, og hva du kan skape. Håper jeg kan komme innom å beskue arbeidene ved anledning.
    Vi sees vel i påsken,
    hilsen Esten

Leave a reply

dd
ff