sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Reidar Røsten som felemaker

Hei.
Skal prøve å skrive litt om «Reidar Røsten Fela» som jeg har. Reidar, født 1900  død 1990, var gardbruker i Tufsingdalen. Han var en dyktig håndverker, spesielt kjent som skimaker. Helt ulært laget han denne fela i 1919 og var da 19 år.
Han har brukt bjørk i sarg, bunn og hals, og furu i lokk. De vanlige materialene er lønn i sarg, bunn og hals, og gran i lokk. Lærer Iver Volden kjøpte fela av Reidar ca. 1925-26. Jeg har ikke hørt om noen pris.

Iver Volden var lærer i Øversjødalen fra 1894 til 1927 og bodde i Gjertrudgarden. På sine eldre dager skrantet helsa, så pappa John Nygård hjalp ham mye. For dette fikk han denne fela. Pappa var da 13 - 14 år. Pappa spilte ikke så mye fele, men kan huske at han spilte sanger. Dette var første fela jeg og mine søsken spilte på. Vi var nok ganske hard med instrumentet så fela var i ustand i flere år. Vi ble mere interessert i trekkspillet som vi fikk år 1953.
Jeg har satt fela i stand, og den er nu spillbar igjen. Fela er slett ikke dårlig, - tenk på at Reidar var helt sjøllært og bare 18 - 19 år. Fela er litt større en vanlig. Han har sikkert bare risset utenpå en annen fele. Sender med noen bilder av den.
Jens

Ingen kommentarer sålangt. Gi den første.

Leave a reply

dd
ff