sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Siste elgen i år

Tidlig torsdag morgen oppdager Jens at fire elger har gått forbi Berntsen-hytta og oppover mot Jopålsa- håmmåren. Snart er han på døra hos meg og lurer på om jeg skal filme elger. Jo, tvillingkolla interesserer meg. Jens har i tankene at det er et fjordyr som  i tillegg følger med. Laget ønsker å skyte et fjordyr i stedet for ei kolle. Det er det anledning til. Slik som jakta foregår i kommunen, vil det etter hvert bli sparsomt med elg i de marginale områdene, høyere til fjells. Derfor må en passe på stamdyrene. (Men det betyr vel bare at de blir skutt av andre? Nå kan en jakte lenge etter elgtrekket, like til jul!)

Det blir en tung tur opp på Jopålsa- håmmåren, - med opppakning og 20 cm snø. Men derfra er det ypperlig utsikt, og vi finner elgene med det samme. Skyteholdet er altfor langt. Elgene tar det med ro, beiter på bjørker og kjerr, og ligger innimellom og tygger drøv. Det går flere timer, så vi må ta en liten runde for å få varmen i beina. Langt på ettermiddagen bestemmer Jens at vi skal gå under Jopålsa- håmmåren mot vindtrekket fra sør.

Det varer ikke lenge før vi ser fjorbringen. Jens lister seg fram til ei ungbjørk og legger an på en grein, stående. Men sikten er ikke klar, noen småbjørker gjemmer det vitale treffpunktet. Så tar elgen et par skritt fram. Det smeller, elgen springer og blir straks borte bak bjørkene.
Etterpå finner vi ut at den sprang 30 m og stupte død om med et hull i hjertet. Middagsmeny dagen derpå: Elghjerte og trollkrem. Og mester for den gode middagen: Tordis.

2 kommentarer sålangt

 1. Svein Erik Sørlie oktober 11th, 2009 6:57 pm

  Hei Sverre !
  Ser at du fortsatt holder dine “gamle” hobbyer ved like!!
  Det var artig å kikke på disse bildene. Bladde meg tilbake til de eldste bildene med ungene og Gruff. Herlig !! Den som sender hilsen til deg, er kullkammeraten din fra lærerhøyskolen i Halden 1970 - 1972, Svein Erik Sørlie.
  Sendte en tekstmelding til Eva, og hører at dere er på ferie utenlands. Fint om du sender en mailadresse… kunne vært artig å ta opp litt kontakt etter så mange år.

  Hilsen fra Svein Erik

 2. Hans Erik Arnesen november 6th, 2009 9:39 am

  Gratulerer Jens!
  Takk for sist1
  Flott slakt og fine bilder.
  Har som sagt ikke sett så lite elg som i år, har heller ikke jaktet så lenge.
  Været var heller ikke av det beste sterk vind og snø. Gudmund fredet koller og kalver i år, satser på fremtiden. Kvotene er alt for store, men det hjelper ikke når det jaktes på trekkelg helt frem til jul!
  hilsen
  Hans Erik

Leave a reply

dd
ff