sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for januar, 2009

Evas lappeteknikk / quilting m.m.

God venn med symaskinen, - Eva bruker mye tid på denne hobbyen.  De siste årene har vi fotografert det meste, så her kan du se veggtepper, slumretepper, sengetepper. Løpere,  duker, puter, spisebrikker. Og litt strikkevarer…

(Trykk på det lille bildet for å se)

Skriv kommentar(2)

Måsøy 1977 - foråret

Hei dere,
har skannet inn en del dias fra Måsøy 1977, - første halvdel av året. Mange fra familien, men noen av bildene kan også ha allmenn interesse på grunn av miljøet rundt. Sjøen har herjet med moloen og bildene viser fiskehjell ved kaibakken og der den nye skolen ble bygd (1983/84). 17. mai med tog, bevertning og underholdning. Gruff, (St. Bernhard), hunden vår, trakk pulken med Snorre i og passet på elevene, både små og store. Småturer og fra hurtigruta og lokalbåten Kobbøy.

Skriv kommentar(0)

Naturfenomen

For vel 14 dager siden fikk vi uvanlig stor springflo,  ½-1 m over det som er normalt. Til vanlig går landgangen ned på flytebryggene. Men på den lille kaia på Måsøy så gikk landgangen faktisk opp på flytebrygga, og de andre to lå vannrett. Havet skylte innover land der det vanligvis ikke hadde vært på lenge.
Det som du ser på sørhimmelen om kveldene nå, klart skinnende, og som ikke blinker, er planeten Venus. I kveld var den heller ikke langt fra nymånen. Det sies at Venus kan kaste skygge når den er full. Ja, den har faser liksom månen.
Og så er mørketida over. Noen ser sola fra glaset den 26. januar på Måsøy. Da rekker den over fjellene i Kobbe-/Ryggefjordområdet. På skolen ser vi den aller først i februar, mens de på sørsida av eidet hvor Klubben (Steinen) skygger for, må vente noe lenger ut i februar.

Skriv kommentar(2)

Kameraet og nordlyset - del 1

Hvem har ikke undret seg over det fantastiske nordlyset, gåtefullt og mystisk, svakt og sterkt. Jeg skjønner at det tidligere var forbundet med overtro slik som det danser over himmelen med mange farger og former. I dag vet vi noenlunde hvordan det oppstår. Men jeg har fundert på noe annet: Hvordan lage levende bilder av nordlyset (norrskenet) med kameraet? Har forsøkt med filmkameraet, men med 25 bilder i sekundet blir lyset for svakt. Og ikke kjenner jeg til noen spesialfilm/-tape. (Jeg lar det ligge foreløpig, - kanskje det er mulig en kveld med ekstra sterkt nordlys (Aurora Borealis)?
Les mer

Skriv kommentar(0)

Kommentarer til bildene i bilde-/albumgalleriet

Å skrive kommentarer til bildene
Det kan skrives under hvert bilde i bildegalleriet, men først må du registrere deg.
De som er vant med å registrere seg og er vant med engelsk så går det nok greit. Men i det følgende kan du få hjelp.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Lars Kolbjørn Sønmør fotograferte fra 1958…

Lars Kolbjørn Sønmør er en av flere fotoamatører som nå er blitt presentert under «Gamle bilder - fra Kåsa, Øversjødalen og Holøyen». Han kjøpte sitt «Kodak Retinette 1A» i 1958 så bildene som vises her er fra denne tid og utover. De eldste bildene er med andre ord over 50 år gamle. Motivene er 17. mai, konfirmasjoner, brylluper, ski- og sykkelturer, div. arbeid m.m. I tillegg har jeg tatt med bilder som er enda eldre fra album på Øverli.

De tidligere innsamlede, gamle bildene er foreløpig ikke tilgjengelige fra denne hjemmesida. Meninga er å gjøre bildene (ca. 3.400) lett tilgjengelige for folk, antakelig på DVD-plate e.l.

Tidligere personer som har fått presentert sine bilder utenom meg sjøl:
Ola Nygaard, Gunnar Breen, Kristoffer Sørgård, Odd Øien, Kristoffer Langsjøvoll, Olaf Schøll, Anne Marit Sønmør, Sigrun Grøtting, Anne Lise Bakke, - og nå Lars Kolbjørn Sønmør.

Tar sjølsagt fortsatt imot gamle bilder og filmer, samt «levende bilder».

Skriv kommentar(2)

For 30 år siden

Etterjulsvinter og vår 1979:
Skannede dias fra reinsvømming over Magerøysundet, elever fra skolen (tidl. internatskolen), skiturer, båter og fiskehjell, ombord på Nordkaper o.a.

Turen til Magerøysundet er med «Buvåg» (Astor) og «Ruthland» (Jens) og med måsøybarn/ -ungdom, - 10. mai.
Tidligere var det vanlig at reinen svømte over sundet til sommerbeite på Magerøya. Samefamiliene Kemi, Somby, Bær og Sara med ni enheter og med tilsammen 5-6000 karasjokrein skulle over. Disse ble delt opp i mindre partier på 1500 reinsdyr for at en bedre kunne holde styr med flokkene.

Les mer

Skriv kommentar(1)

En naturopplevelse

Hei.
Vi fikk en helt spesiell flott opplevelse i dag fra kjøkken - og stuevinduet. 8stk. orrhaner satt i bjørketoppene rundt huset vårt og spiste knopper fra bjørka. Var litt vanskelig å fotografere, for jeg måtte ta gjennom vinduet. Det var ikke så langt, sirka 20 - 30 meter. De satt og spiste her 2½ time, en sjelda flott lørdagsmorgen ble det. Sender noen bilder fra opplevelsen. Jens

Skriv kommentar(4)

Hold høyden

GODT NYTT AAR……….kjære frender !!!

Men aller viktigst; takke for stunder som vi møttes i 2008!
Det å kunne møte andre, snakkes…. og nyte stunder – gjør livet så mye mer meningsfylt for meg. Hendelser i året som gikk, viser hvor avhengig vi er av andres tilstedeværelse i vår kvardag. Legger ved tanker – stunder der ord ikke strekker til for å uttrykke takknemlighet ovenfor medmennesker.

 Kong Harald minte om ordene til enken etter Carsten Thomassen som mistet livet i Afghanistan:

Tidligere i år mistet journalist livet sitt. I sin minnetale sa samboeren hans noe som kan være en påminnelse til oss alle: «Hold høyden!»
Hun siterte sin avdøde mann som mente dette var første bud for ikke å gå seg vill på fjellturer. De som er vant til å gå i fjellet, vet at dette er en god regel. Men det er også en ledestjerne for å makte å se utover vår egen situasjon i tunge tider.

For «vekstringsryss» frå Malmplassen på Tolga, er dette gammel lærdom vi fikk hos Bertrand Stengel på Stengelbuen. Bertrand innpodet oss med lærdom, så vi skulle mestre situasjoner i vår opplevelseturer i Forollhogna’s rike som førstereis-ryss.

Takk for stunder i 2008 – vi snakkes i det nye året!

 Ove Stenan

Skriv kommentar(0)

Ann Kristin og Sigmunds bryllup

Takk for sist!

Det var et storslagent bryllup. Takk til brudeparet Ann Kristin Sønmør og Sigmund Nygaard (nevø eller sønn til «lillebror» Arne) og takk til foreldrene med flere. Vielsen foregikk i Holøydalen kirke 5. juli -08 ved prest Esther Lønmo.  Kirsti Sæter (sang)  akkompagnert av Jo Ryen framførte: «Gje meg handa di, ven» og «Vi vandrar saman». Til inngang: brudemarsj fra - Lohengrin - og til utgang: brudemarsj fra - En midtsommernatts drøm. Organist: Michael Martin

Etterpå var det middag i Øversjødalen Samfunnshus med dans som avslutning.

Her er lagt ut 36 min. video (bare fra kirka) - tror videoen blir vel 2 timer. Skriv gjerne kommentarer om både det ene og det andre!! Videoen kan kjøres i fullskjerm ved å trykke en tast under svartskjermen.

Les mer

Skriv kommentar(2)