sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for mars, 2009

Øystein med NM-tittel nr. 5

GRATULERER, ØYSTEIN, med nok et norgesmesterskap i skifeltskyting. Med 5 NM-titler og en kongepokal fra i fjor er jeg stolt av deg og dine triumfer.

NM i skifeltskyting ble arr. på Bortelid i Åseral (Sørlandet) i helga. Øystein Nygaard vant sprinten og ble nr. 2 på normalen med beste løpetid. Han var derfor ikke langt unna nok en kongepokal.
Jeg har ikke årets bilder for hånden, men får kanskje tak i noen seinere.  Derfor legger jeg inn et bilde fra hemtraktom i Øversjødalen av Øystein sammen med «Kongen», Ole Einar, og Øversjødalens beste skiskytter, Jon Per. NYTT BILDE ER PÅ PLASS tatt fra DFS. Fotograf ukjent.
Skifeltskyting er ikke så ulik skiskyting, men skifeltskytinga har ukjente avstander til skytemålene. Det blir dermed ikke bare skruing for vind, men også for ukjent avstand (opp/ned), - en utfordring i tillegg. Noe vanskeligere for å lykkes i denne grenen?

Skriv kommentar(2)

Smed-Marius

Hei.
Sender noen bilder av en kistnøkkel og nøkkelbeslag som onkel Marius har smidd til meg. Det var på midten av 1970-tallet. Da var han «hjemom» i Øversjødalen og så en kiste jeg hadde malt til meg selv. Den hadde ikke lås. Han tilbød seg å smi lås og nøkkel til kista. Jeg ble veldig glad for dette tilbudet, for jeg hadde ikke noe arbeide av ham. Jo, forresten, jeg hadde noen knivblad som han hadde smidd. Skaft og slire laget jeg. Hadde litt for store jern til lettvint å skjære akantus i læret.
Jens

Les mer

Skriv kommentar(0)

James Bond-galla i Havøysund

Ny «nordfrå-rapport» frå John:

Livet går sin vante gang her oppe i Havøysund. Førre laurdag var vi på James Bond-galla i idrettshallen. Havøysund musikkforening gjennomførte eit glitrande show omkring kjenningsmelodiane til mange av dei store Bond-filmane - frå tilbake på 60-talet og fram til i dag. Triveleg kveld med dans uti natta.

Fredagane stasar vi litt ekstra til i kantina på rådhuset: Og sist fredag var det min tur. Slo til med ekte Sunnmørs-sveler - som igjen slo godt an! Måtte dele ut oppskrifta til dei mest interesserte.

Les mer

Skriv kommentar(1)

Tips - å se store bilder

Heisann!
Dette har jeg nevnt tidligere, men gjentar det. Under de små bildene i bildegalleriet er et lite vindu, trykk på den lille pila og en gardinmeny spretter fram. Trykk på View Slidescreen (Fullscreen) som betyr at du kan kjøre store bilder  over hele skjermen. (Muligens får du beskjed om å laste ned et lite program som stiller inn lengde på visning av hvert bilde osv… Er på norsk.

Skriv kommentar(0)

Skidag for Tynset- og Os-gjengen

Tordis og Jens har hatt besøk av barnebarn m.v.:
Søndag ble skidag i Øversjødalen med ivrige løpere fra Os og Tynset. Det ble bygget hopp, og alle unge og gamle hoppet. Ferdighetene kom seg etter bare noen hopp.

Vi kan se på bildene, Maren, Martin, Ida, Thomas, Marianne, Tove, Kristin, Magne Jonny og Frode.
Jens

Skriv kommentar(3)

Til Ellas minne

Kära Christina och Henry!
Jag hoppas ni hade en fin högtid i kyrkan med många medmänniskor. Även om det egentligen inte finns någon tröst kan det kanske lindra smärtan att dela den med andra.
Här träffades Wennerströms, Kenneth och Kerstin hos mor Gertrud och mig. Karl-Gösta spelade vacker musik på klarinetten, Eva läste några dikter och jag läste den jag fått av dig. Det var en fin stund och kändes bra att få prata om Ella med andra som kände henne.

Efter att vi ätit lunch tittade vi på bilderna från vår resa till Snefjord, det var som att uppleva allt om igen. Alla som var med dit upprepar gång efter gång att det var deras mest fantastiska resa någonsin. Och de som inte var med, Åke och Christoffer, säger gång på gång att de ångrar att de inte var med…
Ska nu tänka extra mycket på er när den svåra tiden börjar, när all uppståndelse lagt sig och vardagen kommer. Men även om inte Ella kommer tillbaka så kommer våren med sol, ljus och värme och påminner er om henne, hon som var en riktig solstråle.
De allra varmaste hälsningar från Ingrid och Gertrud.
Ingrid Johansson
Arkitekt SIR/MSA
Open doors
S-43138 MÖLNDAL

Skriv kommentar(0)

En gitar og to trekkspill

Hei,
sender et bilde av gitaren etter mamma. Mamma fikk den til konfirmasjon av tante Ragnhild og Esten Øversjøen år 1924. Den er kjøpt hos brødrene Arnesen, Cristiania, -etter tekst inne i gitaren. Mamma spilte litt gitar i sin ungdom.

Kan huske den ble hardt brukt av oss ungene. Den var med på dansespilling sist på 50, først på 60 -tallet, da jeg spilte på trekkspillet som Marius Bekkely kjøpte i Halden først på 1950 -tallet.

Les mer

Skriv kommentar(0)

… også felebygger

Jens har sendt meg bilder av noen feler som han har laga. Hardingfela har en spesiell klang da den i tillegg har resonansstrenger. I tillegg spilles det ofte tostemmig. Den er ikke bare et instrument, men også kunst.

Han sender med følgende opplysninger: 
Hardangerfela er første fela som jeg laga. Vinteren 1969-70 gikk jeg på rosmålarskola på Sand i Ryfylke. Det var ikke så mye å finne på i fritiden der. Rektor Olav Vannvik ville at jeg skulle prøve å bygge en Hardangerfele. (Olav gikk forresten sammen med onkel Marius på Blaker). Hardangerfela er rikt dekorert mot en vanlig fele, - og har 8 strenger. Den er rosa med tusjtegninger. Gripbrett og strengeholder har jeg lagt ned i ibenholten, perlemor og ben. Perlemoren tok jeg av gamle knapper. Ben som var av hvaltenner, fikk jeg av rektor. I en av de vanlige felene har jeg brukt øyelønn i bunn og sarg, som dere ser av bildet.Felebygging er en spennende hobby. Ingen feler blir like, alle har sin særegenhet og tone.
Jens
Skriv kommentar(1)

71°N 25°Ø - hvor er det?

Du kjenner kanskje ikke til denne sporten? Jeg visste i hvert fall ikke om den før jeg hilste på en mann i et spesielt besøk på Måsøy for noen år siden. Han hadde tidligere vært general- konsul i Murmansk, men hadde nå pensjonert seg og hadde en del fritid.

Ut fra en tur Lars Einar gjorde med en GPS-mottaker, skal jeg forklare hva sporten går ut på. Han ønsket å finne dette punktet 71°nord  25°øst. Som du legger merke til så er det et krysningspunkt mellom bredde- og lengdegrad som har hele tall. Da GPS’n viste N71º00′00.0”  Ø025°00′00,0” var han like vest av Molvika oppå platået av Hysklubben. De som reiser jorden rundt for å ha vært på slike posisjoner, - som nevnt med hele tall, legger ut fotografier av hvert sted, også stedet på Måsøy. Og stedet bestemmes «nøyaktig», pluss/minus 4m på vår GPS.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Til Hollenderen på ski

Heisann,
det er blitt barflekker og fjellene mørkner. I dag er det 3 varmegrader. Forrige dag var jeg en tur på ski, og kom opp på Hollenderen uten å ta av meg skiene. Hvis det blir noen flere varmegrader nå, - så er snøen borte på et blunk!

Akkurat da jeg kom på toppen, gikk sola ned over Havøya med et fantastisk lys som etter hvert gikk over til knallrødt! Fra klokka 17 og utover. Sola er oppe allerede 6.20. Rett over på den andre sida, over Måsneset, en full «eventyrmåne». 

Les mer

Skriv kommentar(1)

Neste side »