sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy
Arkiv for mars 3rd, 2009

Vinter på Sunnmøre

Hei!
For to uke sida hadde vi skikkelig vintervær i ei hel uka her på Sunnmøre. Det va kjempestas for både liten og stor.
Ellers synes Linus det e kjekt å rote i skapene til mor. Guttan har også laget fem fine fuglekasser som de skal lage rekkehus av, og henge dem utenfor huset.
Synne

Skriv kommentar(1)

Jens og Røyskatten

Skriv kommentar(1)

Ingen kjenner dagen…

Jenta som Eva skriver om, er Ella Mathisen fra Snefjord, Måsøy. Hun falt overbord fra en fiskebåt som hun arbeidet på og er ikke funnet. Hun ble bare 23 år. De som så NRK-dokumentaren av «Ella Fiskarjente», vil huske henne som en frisk og humørfyllt jente med glimtet i øynene. Hun var ei av de få jentene som var fisker og tok sin tørn ombord og vel så det. Det har vært triste dager for oss som kjente henne, og tårene har flere ganger fyllt våre øyne. Vi tenker ofte på foreldrene, Christina og Henry. Og Eva forteller: 18.02.09
Det er vanskelig å fatte når unge mennesker mister livet. I går kom melding om at en ung, kvinnelig fisker hadde falt overbord fra båten hun jobbet på. Da resten av mannskapet oppdaget at hun var borte, ble det startet søk med det samme. Helikoptere og andre båter lette hele dagen. Men hun ble ikke funnet. Ei flott, ung jente. Stolt av yrket sitt, med store planer for framtida. Planer som for alltid blir drømmer, for hun får aldri realisert flere planer. Foreldrenes glede og stolthet. I den vesle bygda synes alle de hadde en del av henne. Hun fikk i sitt korte liv være hjembygdas beste ambassadør.Det skal mye til for å finne noe mening med at slikt skjer. Jeg vet at foreldrene kommer til å få støtte. Alle sambygdingene kommer til å sørge med dem og være der for dem. Og vi som bor i resten av vår lille kommune, vi vil også være med dem. De er vennene våre, og hjertene våre blør for dem og med dem.Sist jeg var innom på kaffebesøk, var hun hjemme mellom sjøværene. Hjemmet var preget av liv og humør og ungdom. Det skal aldri bli slik igjen.
Eva
Skriv kommentar(1)

Ellas mor og far

Ellas mor, Christina, vil gjerne at jeg skriver litt om dagen i går. Det var minnestund for ho Ella i Slotten kirke.Så mye folk. Kirka helt full. Så mye tårer og så mye savn. Bibelen lå oppslått på Jule-evangeliet. Det var veldig spesielt, for Ella var nettopp den som leste juleevangeliet til jul i Slotten kirke. Blomster i massevis til hjemmet. Ennå står det folk “på vent” i blomsterbutikken i Havøysund, - slik at de ikke får alt på en gang. I kirka var bildet av ho Ella omkranset av blomster. Henry la ved et lite bilde av Ella som lita jente også. Ved alterringen sto et blomster-anker fra Hammerfest Fiskarlag og mange fiskebåter.
Ella hadde stor respekt blant fiskerne.

Ved siden av ankeret satt den lille, slitte bamsen. Han har vært med Christina hele hennes liv, han var med på Ellas fødsel. Hvis Ella blir funnet, skal han være med henne i kista.

Vakker musikk og mange gode ord. Diktlesing av vennene hennes. Kvalsundpresten formidlet fint hilsener fra fiskervenner og andre venner.

Skipperen på Ellas arbeidsplass framfor noen, fiskebåten Bjarne Nilsen, holdt et fint minneord, der han tegnet et mangfoldig bilde av Ella. Han fortalte om både godhet og omsorg, temperament, arbeidsvilje og godt humør. Vi så for oss jenta som ville gjøre jobbene sjøl, og som var like god som gutta. “Æ e ingen prinsesse”, sa hun, ” slutt med å ta arbeidet fra mæ, æ vil gjøre det sjøl!”

Så var det samvær på Snefjord skole. Så mange kom at det var fullstendig fullt i salen. Som vanlig i slike småsamfunn, hadde hele bygda deltatt for å gjøre dagen slik den skulle være. Vertskapet, Hanne og Trond, hadde med god hjelp laget nydelig middag. Alle bakerne i bygda bidro med hjemmebakt.

Christina og Henry får varme og støtte hele tida. Og det vil de få så lenge de behøver det. Ingen hadde tenkt at neste kapittel i deres liv skulle være uten Ella.

Vi satt og snakket om ettermiddagen, og Henry og Christina fortalte om alle de lykkelige åra med datteren. De var så flinke til å hente fram gode stunder og dele med oss. Det er sikkert, at Ella hadde de mest aksepterende og støttende og kjærlige foreldre man kan tenke seg.

Den ble ikke så lang, Ellas reise. Men reisen var god.

Eva

Skriv kommentar(0)

Røyskatt på besøk

Hei.
Hadde en artig seanse med en røyskatt som hadde funnet noen matrester nede i snøfonna. Skal si han var effektiv til å grave seg ned og lage kanaler. Plutselig kunne han komme fram på et helt annet sted enn jeg tenkte, Så svint som han er, så var det ikke så enkelt å fotografere. Her er resultatet.
Jens

Det er utrolig at Jens har klart å ta slike bilder av røyskatten med det normale zoomobjektivet, men så var han 1 m fra denne krabaten på det nærmeste.
Ja, den som får studere røyskattens smidige bevegelser vil bli forundret over hvor RASK og ARTIG den er. Jeg har sett den flere ganger, men den største opplevelsen var av et ungekull som lekte i ei steinur ved Orvøyen ikke langt fra brua over Hola. Men da hadde jeg hverken stillbilde- eller filmkamera med.
Les mer

Skriv kommentar(0)