sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for april, 2009

Det våres

Var i kveld, 30. april, en tur opp til sjøenden, Øversjøen. Tenkte å se om elgen var kommet trekkende, men i fjor kom den ei uke seinere. Like syd for sjøenden viste det seg at det hadde kommet 3 eller 4 dyr som hadde reist mot Kuvstångåsen.

Var opp til enden av sjøen og tok noen vårbilder. Der - like vest om - kom jeg over en stenmur, - veit ikke hva de har begynt på der.
Les mer

Skriv kommentar(0)

Roy med Bamse

Roy Kristiansen på Måsøy har kjøpt en 31 fots Viksund-båt med 120 hk Saab Ford maskin. Navnet på båten blir «Bamse» (F 61 M).
Han satser på juksa- og linefiske og rigger nå til for juksa. Men lina kan bli aktuell allerede ut i mai.
Kvote: 24 tonn sløyd torsk, samt hyse og sei.

Det er masse fisk ved Måsøy, og jeg får levert 2000 kg i uka i Havøysund. En må være glad for at en i det hele tatt får levert, sier han. Det er avsetningsproblemer ved fiskebrukene og flere holder stengt.

Roy har vært fisker tidligere - på 80-tallet, før han fra 90-tallet har arbeidet på Måsøybruket.

Skriv kommentar(0)

Kalle med fela

Når «Kalle med Fela» kommer for å fiske, blir det spell te langt på natt om kveldene. Nye låter skal læres.
Denne gangen hadde vi besøk av Tone og Hans Fredrik. Tone hadde med seg harpene, Hans Fredrik forskellige fløyter og en torader. Synd at det ikke er lyd på bildene.
Jens

Folkemusikere: Kalle Almlöf, Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen. Tone og Hans Fredrik fra Tolga er kjente for oss, men Kalle er kanskje mindre kjent. Han er fra Malung og har vært lærer ved Malung Folkehøgskole i 30 år, - har undervist i slåtte- og tradisjonspel på fele. Han er i dag en av de fremste tradisjonsbærerne i folkemusikk i Sverige og har en særegen glød i felespelet sitt.

Skriv kommentar(0)

Sålåkinntur

Torsdag 23. april bestemte Kalle, Jøran, bror til Kalle og jeg for å ta en Kinntopptur. Vi startet ved 6 tida om morgenen, hadde litt vanskelig fotolys oppover for sola lyste bak Kinntoppen. Det var sterk skare etter at det hadde frosset på om natta. Vi gikk foruten ski fra Øversjøen og oppå toppen, men bar med skiene oppunder foten av toppen.

Like ova Måssåbakka var det ferske jervespor, - det kunne være fra dagen før. 
Litt kald vind på toppen, men helt fint da vi kom ned til foten igjen. Et voldsomt føre ned igjen på skiene. Her kommer noen bilder fra den flotte turen. Jens
Skriv kommentar(0)

Eva i tulipanparken

Tulipaner i lange baner

Ja, vi var altså i Amsterdam, søstrene mine og jeg. Hadde noen fine dager.
Idag skal det handle om Keukenhof og tulipaner. De som har vært der, vet at det finnes mange andre blomster også, men la nå tulipanene spille hoved- rollen.

Les mer

Skriv kommentar(1)

Den største kunstneren

- det må vel være naturen sjøl! Hver vinter kan vi beundre «is-fossene»  ved veien i Lillefjord.Da jeg kjørte forbi på vei til Havøysund på mandag, hadde jeg fotoapparatet klart.Isfossene er mange meter høye, og spiller vakkert i lysegrønne, lyseblå og hvite nyanser. Egentlig burde jeg tatt tida til å fotografere mange flere detaljer, for jo lenger en ser, desto flere spennende detaljer finner en…

Etter en varmeperiode, kom det mye snø. Vinteren er tilbake, - ikke så mye mer å si om det. Eva
Skriv kommentar(0)

Datakurs

Datakurs for nybegynnere har pågått i vinter, -  en kveld for uka i samfunnshuset her i Øversjødalen. Lærer har vært Bjørn Olav Andersen som bor på Toralfsgård i Øversjødalen. Han har jobbet mye med data.
Da jeg besøkte dem, var det 6. kvelden av 10. Elevene hadde lært mye, så nå kunne de gå inn på  retten.no  og inn på sverren.net for å se på bilder. De har også lært å sende og motta e-post og mye mere.  De var 8 stk på kurset: Iren, Ola, Kari Grete, Bjørg, Odd Harald, Åse, Eli Signe og Inger.  
Jens
Skriv kommentar(0)

En tragisk dødsulykke utafor setra

Torsdag 2. april omkom en kvinne i begynnelse av 40 åra i et kjøllhøl rett ned for Gjertrudvollen og Åsvollen. I avisen sto det at det var i Litlåa som kommer ved setra vår. Derfor tok jeg i dag en skitur på det fine skareføret om morgenen og fant med en gang stedet. Det viste seg at det ikke var i åa, men lengre vest i et kjøllhøl som ligger norda Engerdalsgrensa i Tolga kommune.
Les mer

Skriv kommentar(0)

Skiskytingens dag og lagmesterskap

Onsdag i påska er det blitt tradisjon for alle å prøve skiskyting. Her møtes unge og gamle til kappestrid og familiedueller. Tross skikkelig grisevær med bløtsnø startet 75 stk. Det er blitt tradisjon for flere kjendiser å stille på denne dagen og kappes, som Stål og Ove Talsnes, Kjell Kristofferstuen med flere. Det største problemet var å holde linsa på kameraet rein for dråper av nedbøren. Her kommer noen situasjoner fra løype og standplass.
Jens

Les mer

Skriv kommentar(0)

Sålåkinna-tur

Påskeaften ble en flott soldag, var først på frokost i samfunnshuset, deretter skulle Sålåkinna bestiges.
Jeg var i følge med Talsnes familien og Rørosbakkgjengen i begge hyttene. Vi var spente på føret, for vi kom ikke i gang før halv 12. Litt dårlig til Midtbrottet, men derfra helt strålende.
Det viste seg å være rene folkevandringen til toppen i dag, tror jeg telte ca. 40 stk. Litt vind på toppen, ellers helt ypperlig. Talsnes- guttene hadde med seg snowboard som de brukte på nedturen. Det tok ikke mange sekundene fra toppen. 
En flott skidag med strålende sol. Sender noen bilder av gjengen, pluss fam. Gløtheim, Sigbjørn og gutten til Jakob Øien med dame.
Jens
Skriv kommentar(0)

Neste side »