sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for mai, 2009

3D-kartene - Stappan

Hei,
tidligere har vi lekt oss med 3D-kartene, - nå er det kommet flere byer med full 3D. I Måsøy er kombinasjonen mellom flykart og 3D ikke ferdig. Men vi kan se på Stappan ute ved Gjesvær rett ut mot Nordishavet. Disse er et fint landemerke som vises godt fra Måsøy. Engelske sjømenn kalte dem «The Mother and Daughters».
Den ytterste heter Stauren og er sammenhengende med Storstappen. På Stauren hekker havsula og på Storstappen er det hundre-tusener av lundefugl. Innafor ligger Kirkestappen hvor det lå kirke i hvert fall fra 1589 til 1747.  Jeg har merket av med rød pil hvor kirketufta ligger. Innafor der igjen ligger Bukkstappen.
I bakgrunnen ettersom kartet sirkler rundt, kan de som er kjent, finne Nordkapp og Måsøy.

Skriv kommentar(2)

En rapport fra Molvika

I kuling med tunge skyer av yr og regn sender jeg en rapport fra Molvika. En trimtur sammen med kamera er en bra kombinasjon for meg. Men å fotografere i dette grålyset uten stativ er både og. Heldigvis har jeg et kamera som kan øke ISO-verdien uten at det blir så fort støy i bildene. Og jeg kan jo legge an kameraet på noe.
Bildene som følger er bl.a. de første blomstene, en liten krabat - en bitte liten måsunge og sjølve Store-Molvika som forteller hvorfor den har fått navnet «mol». 

Skriv kommentar(0)

God pinse fra Tolje-Ove

GOD PINSE ØNSKES DEG FRA OSS (meg) inni Hegga oppi Stenom

 Hvert år går vi og håper på at hegga vår blir Pinsti-brud. Kan fortelle at den ble planta av min olderfar og bestefar 17mai 1888. Samme dag som brua over Glåma på Malmplassen ble åpnet. Ikke rart at de; som gode naboer, ville markere de nye muligheter for utviklingher på Toljen. Snart 10 år før det, ble Rørosbanen åpnet, så det skjedde mye med infrastrukturen årene mellom 1878 – 1888.

 Fristende å legge til ønske om å nytte dagen slik; at vi går med et ønske om å få flere slike dager med slike muligheter. (Capre Diem)

 vhelsing ove stenan riise 2009

Skriv kommentar(0)

Evas tepper

Eva produserer stadig nye tepper. Her er veggtepper, slumretepper og sengetepper, i mange slags mønster og fargesammensetninger.
Ta en titt!
Enda flere bilder kan du se på nettstedet Norge123, der du går inn på Trådsnella, medlemmer, Eva Nygaard.

Skriv kommentar(0)

Mali og Bussebe

Og så er «Mali» og «Bussebe» kommet til Måsøy. Det er to thailandske blomsternavn, - det er ikke blomster, men to små griser (som hver veier 40 kg). De ble hentet ved Sørstraumen på et sted som heter Kjøllefjord, - i Kvænangen, og det er Oddvar og Steve (les: Pan og Dia) som står bak. Grisene blir gående ute med et lite hus som de kan ty til for hvile og i dårlig vær.
Den siste som hadde gris til husbruk på Måsøy var Eirik Hargaut. Han hadde to og tre griser til slutten av 1980-tallet.

Skriv kommentar(0)

Jarle Trå på Mount Everest

Vi ble kjent med Jarle Trå i kraftprøven fra i fjor, «4 Summit Race», en multikonkurranse (sykkel - løp - orientering) i Tolga-Os kommuner. (4 videosnutter med Jon Per Nygaard i sentrum ligger på nettsida). 

Jarle Trå har de siste dagene vært nevnt mye i media. Han besteg verdens høyeste fjell Mount Everest (ca. 8850 moh) alene og uten oksygen! Dumdristig? Han har trent og planlagt dette nøye, er utrolig sterk og visste han ville klare det om ikke noe uforutsett skjedde. Men han fikk problemer på veien ned. Det ble uvær og utstyr var stjålet fra ham. Han ble sterkt nedkjølt og fikk frostskader på hender og føtter.
Siste nytt: Han slipper å amputere. (Stillbildene fra «4 Summit Race -08» har Jens tatt).

Skriv kommentar(0)

Sunnmøre

Nordfrå-rapport - denne gongen sørfrå:

Ja, det er langstrakt dette landet vårt. Og det er særleg i mai månad ein verkeleg ser skilnadene. Her i nord har lauv-verket på trea nyleg sprunge ut - og rett nok ser vi skilnad nesten time for time no sola skin både dag og natt. Men enno skortar det noko på temperaturen.

Så dukkar eg opp på Haramsøya seine onsdag kvelden i førre veka, og trur mest det er jonsok (St. Hans) like om hjørnet. Alt er grønt og frodig - blomsterengene ligg vakre og gul-grøne. Kven kan vere sint på løvetanna når ho pyntar slik opp i marka? Så får vi heller ta kampen opp med ho når ho prøver tyne grasplenen! Kusymra - sjølve vårblomen frå mi eiga barndomstid - er mest avblomstra. Denne set eg alltid i samband med tidleg mai når sauene vart sleppte til fjells for sommarbeite.

Les mer

Skriv kommentar(2)

Vårkveld med traner og villmark

Vi har fulgt et tranepar i vår. En må være veldig forsiktig nå når de ligger og ruger på eggene. Skremmer en dem fra redet, er kråka der med en gang og hakker hull på eggene. Tranene er meget skye og vare for forstyrrelser. De har faste hekkeplasser hvor parringsleken, tranedansen, foregår. Og parene holder sammen så lenge de lever.  Villmarksbildene gir en fin ramme rundt naturopplevelsen. Jens

Les mer

Skriv kommentar(0)

17. mai - flaggheising

Flaggheising  ved H-10 Tolga med Tyskl.brig og FN veteraner + noen kjentfolk.
Broen

Til dem som lurer på hva H-10 Tolga er: Nord-Østerdal Fly- og Militærhistoriske Forening har en hangar - som kalles Hangar 10 - i sentrum av Tolga og som inneholder mer enn 300 gjenstander. På nettsida til foreningen  kan vi f.eks. lese: Den 14. juni 2009 blir det vraktur til Rendalssølen hvor vraket av JU-52 7U + FK har ligget siden 5. nov. 1942. Da skulle denne junkeren til Finnmark med reservedeler.

Les mer

Skriv kommentar(0)

17. maiblomsten i rute

Hei,
innimellom filmingen blir stillkamera tatt fram, og disse bildene er fra rundt 17. mai. Bare de største snøfonnene ligger igjen. Grønt gras lurer under gammelt. Snart «eksploderer» en klar og frisk grønn farge. Rødsildra er i rute og blomstrer ved 17. mai. Derfor heter den 17. maiblomst på Måsøy…

Skriv kommentar(0)

Neste side »