sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy
Arkiv for oktober 5th, 2009

Tylldølenes fiskevei

 [Trykk på bildet til venstre for å komme til albumet på 7 sider].
Stillbildene er fra et kløvhestfølge,  kulturkveld i Øversjødalen og fra fiskebuene ved Tufsinga med demonstrasjon av notfiske etter sik. Utenom egne stillbilder: foto fra Marit Eggen, Jens Nygård og John Midtdal. (Men jeg filmet for det meste, og det er planlagt å lage en film).

Fiskeveien fra Tylldalen til Tufsingdalen er åpnet etter 200 år.
Solvår og Arnold Dagfinrud (fra Bekkelytjønna hyttegrend), Magne Jordet og jeg er på vei opp Heggerådalen i finværet. Vi krysser Heggeråa over den nye brua som Arnold har laget og er straks over skaubandet. Fjellene stiger mektige rundt oss på alle kanter. Elgepiggen mellom de to Gråhøgdene, Svartdalsmassivet med Vetlhøgdene og bak oss: Sålekinna på andre siden av Holøydalen og Øversjødalen.
VEIVARDENE viser oss hvor tylldølenes fiskevei gikk, - glemt og gjemt i flere generasjoner til Arne Kristian Horten fra Tylldalen fant dem igjen. Noen steder står vardene ennå så tett at de kan brukes i tjukk skodde. Det er tørt og lett å gå her mot Midthøgda, over søndre del av Storbekkfatet og opp i Brurhøgda sør for toppene på omtrent 1200 moh. Der skal vi møte kløvhestfølget fra Tylldalen som igjen åpner ferdselen på fiskeveien. Men nå som en attraksjon og ikke for matauk.
Vi følger tylldølene tilbake østover mot de rike fiskevannene og -elvene, - mot Hola, Langsjøen og Øversjøen i Holøyen og Øversjødalen, samt Tufsinga (Cora) i Tufsingdalen.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Årstids-skifte

Ove har sendt meg et høst-vinterbilde av Tolga med Hummelfjellet bak.

La meg presentere en overgang av en årstid til en annen.

Vennlig helsing
ove stenan

Skriv kommentar(0)