sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for desember, 2009

Glimt fra juleselskap

Både yngre og eldre samlet seg hos oss 2. juledag til kabaret, - da mener jeg til en kald matrett som denne gang besto av forskjellige grønnsaker sammen med hovedingrediens kalkun lagt ned i gelékraft. Nå ble det egentlig dobbelkabaret ettersom sang og dans fulgte med…

Skriv kommentar(2)

Jul på Sande

Jeg har fått tilsendt bilder fra Synne og Runar på Sunnmøre, nærmere bestemt fra Sande på Bølandet utafor Fosnavåg. Bildene er fra julekvelden, - og med et snev av julesnø.

Bestepappa får prøve seg på navn/alder til dem som er i fokus:
Linus (2), Sondre (8) og Simon (9) som snart blir 10.

Skriv kommentar(0)

Med ønsker frå Toljen

JULEHELSING FRÅ FABROGARDEN 2009

våre tanker banker på døra via www til slekt og venner med ønsker om

G O D  J U L

Finnes det en mere egnet dag i året enn å kunne komme med slike tanker, fri fra budskap om selvutviklede skytsengler i det vellykkede menneske’s ramme. -  ………….  Englene er svært sentrale i juleevangeliet, sammen med de hellige skikkelsene er med i mange julesanger, som sendebud fra Gud.

Julekvelden i Fabrogarden har tomme plasser, Pia Beate på jobb i Oslo  og Silje i Ålesund, men i tankene våre er de inkluderende i vår feiring av julekveld, fylt med tradisjoner.

Så er budskapet nevnt, så er det å takke for samvær for oppbrukte dager i 2009.
Dere er alle som krydder i kvardagen som gir livet verdt å leve; ja takk , gjerne mer!

Tanker med ønske på julekvelds morgen 2009.

Ove med familie

Skriv kommentar(0)

Med ønske om fortsatt God Jul

RomJulsMail frå Fabrogarden med ønsker om fortsatt God Jul! Kan fortelle om feiring av julekveld på Toljen i gammel tradisjon.
Sjøl om kvelden tilhører Jesusbarnet midtpunkt, så blir det en familiefest. Slik var det oppi Stenom og’; men med 2 tomme stoler: Pia Beate på vakt på Uranienborghjemmet på Majorstua og Silje i Ålesund. Johanne var på vakt på sykehjemmet på Tolga til 23.00, men Jul ble det:
Gammel tradisjon vil si å tenne lys på fedres graver og besøk i kirkerommet. Prest Simen – kantor Svein – Jens og Ivar gjorde opptakten særs fin. Så til julekveldsmat med ribbe – pølse – medisterkaker m.m. Tradisjon skaper likhet; ung som eldre mottar julepakke med forventningsfulle ”auer”. Tidene har skiftet, antall pakker er blitt færre, men essensen er den samme:
Alle viser fra ”innsida” en sann glede over å få – og ikke minst gi!!

I dag, 2.dagen; med ønsker om fortsatt GOD JUL og vedlagt referanse om julkveld på Toljen.

ove

Skriv kommentar(0)

Lys i mørket

Heidi Johansen og Steinar Olsen tenner lys på kirkegården for å minnes dem de har mistet. Det har vært en tradisjon de siste tiårene.

Fra 1991 - da kong Olav døde - tok flere i bruk dette ritualet, og i dag er det en tradisjon for de fleste. Sjøl om ting er vonde, finnes det et lys i mørket, - det er alltid et håp.

Skriv kommentar(0)

Melding

1) Melding om videosnutten «Elg- og rypejakt 2»:
Den skal nå virke greit, - for flashfila er kommet på plass.

2) Her på forsida er et panoramabilde som viser mesteparten av Østervågen på Måsøy,- se NYE BILDER. For å se hele panoramaet må du dra rullefeltet mot høyre helt nederst på sida. Først må du trykke bildet og åpne det. Bildet er tatt på årets korteste og mørkeste dag, 21. des.

Skriv kommentar(0)

Julehelsing

Det er lille juleaften med stille, kaldt vær. En liten julehelsing fra Øversjødalen med noen bilder i soloppgangen. Gradstokken viser cirka -18 grader. Flott julestemning, de melder bare rolig, kaldt vær.
Våre beste ønsker om en God julehøytid. Takk for alle trivelige stunder i året som snart tar slutt. 
Julehilsen Tordis og Jens
Skriv kommentar(2)

Urolig vær

I dag våkner vi til sterk vind, opptil sydøstlig storm. Sjøene slår over moloen alt i ett. Det er atskillig mørkere i dag enn i går fordi det er overskyet. Bildene er tatt rundt kl. 11 på lyseste dagen ved fjære sjø. Dårlig lys og sterk vind er ikke særlig forenlig med å ta bilder. Lang opptakstid med kameraet på stativet i vinden, fører ofte til at kameraet vibrerer. Det gir uklare bilder. Så… nå er jeg spent på resultatet…

Skriv kommentar(2)

Årets korteste dag

I går hadde vi årets korteste dag, - da «snudde sola» og vi går mot lysere tider som vi sier. Men hvor mørkt eller lyst har vi det i mørketida på den mørkeste dagen på 71°n?

I går var jeg ute med kamera, stativ og snorutløser mellom kl. 10 og 12. Men dere skjønner: Et fotografi er ikke et godt bevis på hvor mørkt eller lyst det er. Likevel har jeg forsøkt å gjenskape lyset slik det var i forhold til veilysene som hele tiden sto på.

I Finnvika lyser et veilys som ei kraftig stjerne midt på bildet. Rett over «stjerna», - på himmelen - viser seg snart en engel med ei fredsdue, - et budskap og et ønske om fred på jord. Torveneset tatt mot sør og panoramabildet viser mørketidslyset mot sør, - klart det sterkeste sjøl om sola er langt under horisonten.
Det er så vidt julesnø, men nok til at det viser…, ja, blir det lemenår i 2010 med alle de sporene?  [Ønsker du å se flere bilder: trykk på bildet]

Skriv kommentar(1)

Kokfesk

Jan Jensen med Gullskjær - og jeg - er på vei ut mot Leira ved Soln på 71°n 14′ (til sammenligning: Nordkapp-platået 71°n 10′ og Knivskjærodden 71°n 11′), med andre ord lenger nord enn Norges nordligste punkt. Terje Brochmanns stemme  lyder over VHF’n. Han jukser i Måsøy-Sandfjorden. Lenger ute treffer vi på Steve og Ragnar Jensen som drar lina.
Gullskjær er hurtiggående, så vi er snart utafor Soln på Leira og setter de tre linestampene. Det er kokfesk vi skal dra, og vi venter bare 2 - 3 timer på stedet før vi drar lina. På den korte tida blir det likevel 120 kg på stampen, dvs. 360 kg, mest hyse, men også stortorsk og brosme…
Video 9 min. - du kan se den ved å trykke «Les mer». Flashfil 70MB.

Les mer

Skriv kommentar(2)

Neste side »