sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

71°N 25°Ø - hvor er det?

Du kjenner kanskje ikke til denne sporten? Jeg visste i hvert fall ikke om den før jeg hilste på en mann i et spesielt besøk på Måsøy for noen år siden. Han hadde tidligere vært general- konsul i Murmansk, men hadde nå pensjonert seg og hadde en del fritid.

Ut fra en tur Lars Einar gjorde med en GPS-mottaker, skal jeg forklare hva sporten går ut på. Han ønsket å finne dette punktet 71°nord  25°øst. Som du legger merke til så er det et krysningspunkt mellom bredde- og lengdegrad som har hele tall. Da GPS’n viste N71º00′00.0”  Ø025°00′00,0” var han like vest av Molvika oppå platået av Hysklubben. De som reiser jorden rundt for å ha vært på slike posisjoner, - som nevnt med hele tall, legger ut fotografier av hvert sted, også stedet på Måsøy. Og stedet bestemmes «nøyaktig», pluss/minus 4m på vår GPS.

Prosjektet startet for over 10 år siden. Det er registrert mange punkter over hele jordkloden. Det er nok å ta av: 21541 på land, 3841 er på vann og 4490 i pol-isene.
Ønsker du å besøke/finne et sted på hjemplassen, så er du aldri mer enn 7 mil og 9 km unna det nærmeste punktet. Husk å ta med deg en GPS. God tur! Se også Degree Confluence Project.

Ingen kommentarer sålangt. Gi den første.

Leave a reply

dd
ff