sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Kameraet og nordlyset - del 1

Hvem har ikke undret seg over det fantastiske nordlyset, gåtefullt og mystisk, svakt og sterkt. Jeg skjønner at det tidligere var forbundet med overtro slik som det danser over himmelen med mange farger og former. I dag vet vi noenlunde hvordan det oppstår. Men jeg har fundert på noe annet: Hvordan lage levende bilder av nordlyset (norrskenet) med kameraet? Har forsøkt med filmkameraet, men med 25 bilder i sekundet blir lyset for svakt. Og ikke kjenner jeg til noen spesialfilm/-tape. (Jeg lar det ligge foreløpig, - kanskje det er mulig en kveld med ekstra sterkt nordlys (Aurora Borealis)?
Men det må gå an å ta en serie bilder av nordlyset (guovsahas) med samme utsnitt og sette sammen med overganger til en sammenhengende «film» ved hjelp av et videoredigeringsprogram? Så det er akkurat dette eksperimentet går ut på.

Jeg har tatt en del bilder av nordlyset (Northern Lights) i flere år og har samlet noe erfaring:
Først studerer jeg værmelding http://www.yr.no/, det bør være skyfritt eller lite skyer, og så nordlysvarslet http://full.storm.no/tv2ver/nordlys.aspx. Hvor og når er det nordlys (revontulet), hvor langt sørover er det synlig? Her hvor jeg bor på Måsøy 71° nord er et av de beste stedene for nordlys. Dette varslet er blitt nødvendig p.g.a. nordlyskikking innen turismen. Varslet er daglig og satser etter hvert på et langtidsvarsel på over ei uke. I kveld var det varslet, først sterk nordlysaktivitet på nordhimmelen opp mot senit, og fra kl. 17 rolig og svakt.
Jeg ut med digitalt kamera og stativ. Enten bruker du en snorutløser eller  sjølutløseren på kameraet (den du bruker når du skal være med på bildet sjøl). Da hindrer du at du ryster kameraet ved å trykke ned utløseren. Kameraet må stå helt støtt for eksponeringa må være flere sekunder, - ikke over 20 for da begynner stjernene å bli streker. Du vet at jorda surrer om sin egen akse og (det ser ut som om) stjernene roterer med Nordstjernen som sentrum. Jeg skal også nå ta en serie med samme utsnitt av himmelen, for bildene skal settes sammen til en «levende film». Da må kameraet være rettet i nøyaktig samme retning på alle bildene i serien. Aktiviteten i nordlyset dabbet veldig av (som varslet) så jeg fikk et nokså svakt og ullent nordlys (Nördlichen Polarlichte) med gulgrønn farge. Og det ble ikke mange bildene. Men jeg tror denne måten å gjøre det på, er noe å bygge videre på. Jeg kan forandre hvor raskt det skal gå, dessuten ikke minst, - fotografere et sterkt nordlys (Luces norteñas) med stråler og farger slik at jeg kan benytte kortere eksponeringstid enn 20 sekunder.

Resultatet:
Get the Flash Player to see this player.  

Ingen kommentarer sålangt. Gi den første.

Leave a reply

dd
ff