sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Måseggturer

Å plukke måsegg er en sterk tradisjon nordpå, også på Måsøy. Eirik selger måsegg til Tromsø der det ikke er langt til en mackøl, - kanskje en Gull Mack med speka eller røyka laks attåt. Eggene brukes også til mange typer bakverk, blant annet vafler. Måseggtida hører med til rytmen til folk i de nordligste fylkene. I år ble første måsegg på Måsøy funnet 18. april på Torveneset av Eirik. Og noen av ungene på Måsøy - som Sandra og Mark - fører tradisjonen videre.

De siste årene har antall måser økt. Når de samles om høsten, er det nærmest skremmende når de letter og dekker for himmellyset. En av årsakene til økningen kan være redusert eggplukking etter at det ble påvist giftstoffet PBC i måseggene. 

Glimt av video av måsegg-turer til Torveneset, Bjørnevika, Skjåvikfjellet, området mellom Skjåholmen og Lille - Skjåvika og sjølve Skjåholmen sammen med Lisa, Mark, Sandra, Lars Einar, Frank og Eirik.

Get the Flash Player to see this player.
For ti år siden opplyste SNT (Statens næringsmiddeltilsyn) at miljøgiften PBC var funnet i måsegg. Målinger av årets egg kjennes ikke til, men om en ikke spiser mer enn 5 - 10 egg, skulle en være på den sikre siden. Spesielt barn og gravide kvinner bør være forsiktige. Størrelsen på ett måsegg = omtrent 2 hønseegg.

Ingen kommentarer sålangt. Gi den første.

Leave a reply

dd
ff