sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Arkiv for januar, 2010

Stella Polaris

Skoleåret 1991/92 gikk jeg på medialinja ved høgskolen i Alta. Sammen med en medstudent lagde vi «Statister i Måsøy» vår bakomfilm av spillefilmen «Stella Polaris» (1992). Videoen om bakomfilmen legges ut på Internett. Den er digitalisert fra VHS så kvaliteten er så som så, men det kan være artig å se for dere. (Ca. 25 min., 317 MB)

Om spillefilmen «Stella Polaris»: regissør og manusforfatter Knut Erik Jensen - kameramann Svein Krøvel - musikk Arne Nordheim. Hovedpersoner - gutten og piken i filmen: Eirin Hargaut og Vegard Jensen, begge fra Måsøya, og spilles som voksne av Anne Krigsvoll og Ketil Høegh.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Soloppgang

Flott soloppgangshimmel med majestetiske, hvite Sålåkinna, kan det bli noe vakrere  januarmorgen?
Vi kan også se Rendalsølen og Gloføkkampen på bildene.
Tatt på en skitur 11-1- 2010.
Jens

Skriv kommentar(2)

Helene 60 år

Hei - med ein ny nordfrårapport!

I romjula fylte Helene (kontorfullmektigen på Oppvekstkontoret) 60 år.
Dette markerte vi sist fredag med ein invitasjon i lunsj-pausen til alle på Rådhuset om å dele nokre ord og tankar omkring dette - samt to store, flotte blautkaker m.m.

Kvar gong eg er med på slike markeringar, byrjar eg å tenkje litt over det å bli eldre - det å bli gammal. Då eg var 20 år, meinte eg at dei på 60 så difinitivt hadde “gått ut på dato”. Eg har i grunnen aldri kvidd meg til tiar-overgangane - eg trur bestemt det er verre for kvinnene å passere 30, 40 osv. enn det er for oss menn.
Men ved 60 er det noko spesielt: Ein startar på eit 10-år som vil bli annleis - med ein overgong frå dei vanlege arbeidsrutinane til pensjonisttilværet.

Les mer

Skriv kommentar(0)

Hønsehauk med skjor

Jeg hadde en spesiell villmarksopplevelse i dag, en kamp på liv og død på snøfonna utafor vinduet. En hønsehauk hadde tatt ei skjor. Det var ikke enkelt å fotografere for meg, men fikk da noen bilder av hendelsen. Til slutt tok den skjora i klørne og fløy sin vei for å få seg et bedre og uforstyrret måltid. (På bildet ser du i hvert fall stjerten og noen avplukka fjær av skjora).   Jens
Skriv kommentar(1)

Øversjødalen idrettslag 100 år

Den 23. januar 1910 ble idrettslaget «Snøspruten» dannet. Akkutat 100 år seinere, 23. januar i år, blir det jubileumsfeiring i Øversjødalens samfunnshus. Det artige navnet «Snøspruten» figurerte i media helt til 1977, da laget skiftet navn til Øversjødalen idrettslag.
Programmet er klart med matservering, glimt fra idrettslagets historie, utstilling av diverse utstyr gjennom 100 år, bildefremvisning, musikk og sang m.m.

 Idrettslaget har betydd mye for bygdene Holøyen, Kåsa og Øversjødalen med hopp og langrenn den første tiden. På 50- og 60-tallet ble grunnlaget lagt med skoleskirennene, hvor skolene konkurrerte seg i mellom i hopp og slalåm med Hodalen som motstander. Likeledes var det stor aktivitet på skøyter på Sandtangtjønna. Fra slutten av 50-tallet munnet dette ut i skiskyting med et eventyrlig miljø og gode prestasjoner helt til topps, både nasjonalt og internasjonalt. Sjøl om skiskytterlaget ikke er under idrettslaget, var det ofte de samme utøverne som deltok. I 1977 og årene deretter fikk laget lysløype og skiskytterarena. 
De bildeglimtene som legges ut er smakebiter på hva som blir vist på jubileumskvelden: fra lagets begynnelse til ut på 60-tallet med skiutstyr, hopp og langrenn, skoleskirenn og skøyter. 
Les mer i Østlendingen

Skriv kommentar(1)

Snøen har kommet

Så har vi også fått snø på Måsøy. Det har lavet ned i flere dager og dybden er omtrent en halv meter. Det kom 30 cm på kort øyeblikk. Tidligere, før nyåret, har det vært lite eller ingen snø, - jeg har brukt snøskuffa bare et par ganger. Men nå ser det ut for at det blir fin trim.

Skriv kommentar(0)

Frostdager på Røros

Hei Sverre! Godt nyttår.
Et bilde fra Røros i minus 35 grader, det fyres hardt i Bergstaden for å holde varmen.
Med beste hilsen
Jon Holm Lillgjelten

Takk for flott panorama, Jon, - kan kjenne det biter i kjakene!
Lurer på hva du bruker til å lage panorama. Jeg lager panorama i Photoshop: Fil> Automatiser> Photomerge> og bruker automatisk oppsett. Bildene som skal brukes må ligge i egen mappe og de må fotograferes slik at de overlapper hverandre. Greit å bruke stativ for å holde den horisontale retningen, men det går uten. Kanskje noen har lyst til å prøve? Det finnes også gratis programmer til dette.

Skriv kommentar(0)

Rein i måneskinn

Hei dere,
vi som bor utenfor høyhusene og reklameskiltene, vet at månen nettopp - nyttårsaften - har vært full og samme kveld formørket i skyggen av jorda. På den tiden var jeg på Varneset - med kamera, snorutløser og stativ - og tok bilder. Der traff jeg på rein. Bevegelige motiv i måneskinn er ikke enkle å hanskes med, men jeg visste at hele reinshopen kom til å legge seg snart om jeg tok det litt med ro…  Men den kunne også stoppe opp og stirre på meg om jeg pratet eller beveget meg…
(Eksponeringstid: 2 - 20 sek.)

Skriv kommentar(3)

Godt nytt år til dere alle!

GODT NYTT ÅR 2010!
Takk for at du besøker nettsida mi! Se nyttårsbildet - panoramabildet - på «Nye bilder» her på forsida.

Sjøl om aktiviteten fra min side er ujevn, er antall besøk brukbare til å være en privat nettside basert på to små steder. «sverren.net» har ca. 2000 besøkende hver måned, og disse besøker ca. 20 000 sider. Gjennomsnittstid inne på sida er 5 min. og siste måned var det 25% nye besøk.

De besøkende i desember kommer fra 18 land, naturlig nok med Norge på topp og Sverige på en god andreplass. Ellers så kiler Nederland seg mellom de andre nordiske landene på toppen.

Besøkene er fra hele landet, men det viser bare hvor serverne til folk er. Oslo topper besøksstatistikken og ligger godt over Tromsø og Hammerfest som er på 2. og 3. plass i desember. Om jeg tar med de ti på topp, akkurat nå, så er det i tillegg til de tre nevnte, -Tynset, Hamar, Finnsnes, Bergen, Stavanger, Drammen og Elverum.

Jeg har drevet med «sverren.net» fra år 2000, og den har forandret seg et par ganger underveis. For ca. 5 år siden vurderte jeg å trekke inn «Facebook» og seinere også «YouTube» (videosnutter) og andre sosiale nettsteder i forbindelse med «sverren.net». Kanskje en ny vurdering gjøres med det første.  

Skriv kommentar(0)

Gammelbrua på Tolga

Her oppe kan Finnmarksvidda sidestilles med traktene hjemme m.h.t. vintertemperatur, men her ved kysten har vi sjelden under 15. Tolje-Thor har fanget inn kulden ved den gamle brua på Tolga: 

Gammelbrua,Tolga 2. januar minus 33.
Glomma har hatt en sjelden isgang så elveløpet er rensket, og da blir det kaldt..
T.P.Broen
Skriv kommentar(0)

Neste side »