sverren.net

Lokalhistorie fra Øversjødalen og Måsøy

Stella Polaris

Skoleåret 1991/92 gikk jeg på medialinja ved høgskolen i Alta. Sammen med en medstudent lagde vi «Statister i Måsøy» vår bakomfilm av spillefilmen «Stella Polaris» (1992). Videoen om bakomfilmen legges ut på Internett. Den er digitalisert fra VHS så kvaliteten er så som så, men det kan være artig å se for dere. (Ca. 25 min., 317 MB)

Om spillefilmen «Stella Polaris»: regissør og manusforfatter Knut Erik Jensen - kameramann Svein Krøvel - musikk Arne Nordheim. Hovedpersoner - gutten og piken i filmen: Eirin Hargaut og Vegard Jensen, begge fra Måsøya, og spilles som voksne av Anne Krigsvoll og Ketil Høegh.


«Stella Polaris» er en såkalt smal film. Slike filmer har vanskelig for å nå fram til folk flest som ofte må ha alt ferdigtygd ellers forstår de ikke bæra. Og filmbransjen kvier seg for å sette slike filmer på programmet. De pleier ikke ha stor kommersiell suksess. Men mange norske kritikere ga filmen topp omtale, og den fikk flere priser: Filmkritikerprisen (1993) - årets beste norske film av norske filmkritikere, samt den internasjonale FilmCriticsAward. Den vant også Crystal Globe (1994) ved Karlovy Vary International Film, og fikk Kodakprisen for kameraarbeidet til Svein Krøvel.

Filmen er unik - som et bildedikt med vekt på stemninger og følelser og er nesten uten ord. Den skildrer mest ei kvinne i Finnmark som er på gamle tufter og minnes hendelser fra sin barndom fra krigsårene på 40-tallet og fram til samtiden (90-tallet). Derfor kan kronologien bli noe kronglete om ikke denne stadige forskyvningen av tid er kjent på forhånd.  Det handler om HAVET - KJÆRLIGHETEN - KRIGEN OG EVAKUERINGA - og utvikling av FISKEINDUSTRIEN i Finnmark gjennom 40 år.
Psst… om tittelen på bakomfilmen forteller om statister i Måsøy så er den sentrert om Eirin og Vegard. De hadde hovedroller i «Stella Polaris».

Get the Flash Player to see this player.

Ingen kommentarer sålangt. Gi den første.

Leave a reply

dd
ff